Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Piaty ročník NEWMATEC bude o budúcnosti automobilového priemyslu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zaujímavosťou tohto ročníka konferencie budú unikátne automobily na vodíkový pohon, ktorých je v Európe v prevádzke len približne 1000 kusov.

Bratislava 21. marca (TASR) - Automobilový priemysel čakajú v krátkej budúcnosti významné zmeny. Medzi ne patrí aj potreba znižovania emisií a s tým súvisiaci rast významu alternatívnych pohonov, podpora elektromobilov na batérie či elektromobilov na vodíkový pohon. Budúcnosť ovplyvní aj prechod na iné formy a požiadavky súčasnej mladej generácie na mobilitu.

Ako dlhodobo zdôrazňuje Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP SR), na budúcnosť sa je potrebné pripraviť už dnes. Je nevyhnutné o nových trendoch diskutovať s odborníkmi, ale aj vymieňať si skúsenosti a koordinovať spoluprácu v rámci krajín V4, kde je východisková pozícia na približne rovnakej úrovni ako na Slovensku. Odpovede na mnohé otázky budúcnosti automobilového priemyslu by mal dať 5. ročník medzinárodnej automotive konferencie NEWMATEC 2019, ktorý sa bude konať v Šamoríne 26. a 27. marca pod záštitou Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Konferenciu otvorí oficiálna panelová diskusia štátnych tajomníkov ministerstiev zodpovedných za hospodársku politiku a priemysel krajín V4. Na konferencii sa očakávajú vystúpenia medzinárodných odborníkov s témami, ktoré sa týkajú revolučných zmien v technológiách i globálnych vplyvov zmlúv o voľnom obchode, ochranárskych politík a obchodných vojen a v neposlednom rade aj brexitu na globálne priemyselné odvetvie, akým je automobilový priemysel.

"Dovolím si povedať, že tento rok bude mať konferencia NEWMATEC mimoriadne vysokú úroveň. Pozvanie prijali celosvetovo uznávaní odborníci na nové trendy v automobilovom priemysle. Som však veľmi rád, že môžeme otvorene hovoriť o problémoch a ich riešeniach aj s vysokými predstaviteľmi krajín V4. Naše ambície v ďalšom napredovaní automobilového priemyslu sú vysoké, horšie sú už na tom naše kondície. Preto verím, že aj medzinárodný pohľad a skúsenosti nás môžu posunúť výrazne dopredu," hovorí Alexander Matušek, prezident ZAP SR.

Zaujímavosťou tohto ročníka konferencie budú unikátne automobily na vodíkový pohon, ktorých je v Európe v prevádzke len približne 1000 kusov. Tieto automobily sú však podľa viacerých odborníkov trendom s veľkou perspektívou.