Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PIMCO: Nesolventné banky treba nechať skrachovať

Šéf dlhopisového fondu PIMCO pre Nemecko Andrew Bosomworth varoval pred návratom k nacionalizmu 30. rokov 20. storočia, predovšetkým ho znepokojuje strach z inflácie.

Hamburg 27. júna (TASR) - Koniec s miliardovými podporami pre banky, nechajte ich skrachovať, požaduje šéf dlhopisového fondu PIMCO pre Nemecko Andrew Bosomworth. Tvrdí, že je najvyšší čas prestať so socializáciou strát, ktoré treba nechať na pleciach akcionárov.

V rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit Bosomworth ostro kritizoval kroky Európskej únie aj spolkovej vlády na záchranu eura. "Od krachu Lehman Brothers sme predovšetkým v eurozóne videli, že žiadna banka neskrachovala, nemohla skrachovať, vždy ju zoštátnili a straty sa socializovali," uviedol Bosomworth.

Strach z rozšírenia finančnej krízy podľa neho už nie je pochopiteľný, keďže aj Španielsko muselo požiadať o finančnú pomoc. Bosomworth tvrdí, že nákaza je už dávno tu a teraz treba zabudnúť na strach.

"Áno, krachy bánk budú mať následky, ale budú menej dramatické, ako keby sme pokračovali ako doteraz a zachraňovali všetky banky. Teraz prišiel čas skončiť so socializáciou strát, ktoré treba prenechať úverovým inštitútom a ich akcionárom. Nechajte nesolventné banky skrachovať," požaduje Bosomworth. Trh inak nebude fungovať.

Podľa Bosomwortha hrozí Európe návrat k nacionalizmu. Od EÚ požaduje "deklaráciu európskej vlády". Potrebný je "dôveryhodný koncept, podobný Delorsovej správe z roku 1989, ktorá načrtla cestu k terajšej menovej únii". Podobná "cestovná mapa" k politickej únii so vzájomným ručením štátov by podľa neho dala investorom istotu. "Neočakávame, že cesta k politickej únii nebude nič stáť. Potrebujeme však nejaký cieľ."

Bosomworth varoval pred návratom k nacionalizmu 30. rokov 20. storočia, predovšetkým ho znepokojuje strach z inflácie. "Považujem tento strach za prehnaný. Hyperinflácia ako v roku 1923 sa nebude opakovať. A dúfam, že ani deflácia ranných 30. rokov." Ak však čoraz viac občanov bude strácať vieru v spoločnú menu a budú si vyberať svoje vklady, Európe hrozí návrat nacionalizmu a populizmu. "To je v súčasnosti najväčšie nebezpečenstvo."