Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Platy zamestnancov štátnej a verejnej správy stúpnu o 4,8 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kolektívne zmluvy podpísali splnomocnení zástupcovia zamestnancov z Konfederácie odborových zväzov SR, ako aj zástupcovia ďalších združení.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Sociálni partneri vo štvrtok na Úrade vlády SR podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, na základe ktorých sa platy zamestnancov štátnej a verejnej správy zvýšia od 1. januára 2018 o 4,8 %, okrem platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, ktorým boli platy navýšené o 6 % od 1. septembra 2017.

Kolektívne zmluvy podpísali splnomocnení zástupcovia zamestnancov z Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR, ako aj zástupcovia ďalších odborových združení, predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a predsedovia či zástupcovia ôsmich samosprávnych krajov SR, za účasti vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera (obaja Smer-SD), ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera a zástupcov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva financií SR a Ministerstva vnútra SR.

"Som osobne rád, že sa konštruktívnym sociálnym dialógom podarilo na rok 2018 vyjednať priaznivejšiu úpravu mzdových podmienok pre štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone funkcie vo verejnom záujme. Chcem poďakovať, že tieto priaznivejšie podmienky boli vyjednané všetkými aktérmi kolektívneho vyjednávania," povedal pred slávnostným podpísaním zmlúv Federič.

Viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová skonštatovala, že slovenskej ekonomike sa v súčasnosti darí a prenáša sa to aj do tvorby pracovných miest a poklesu nezamestnanosti. Zároveň podotkla, že napriek tomu má Slovensko stále čo doháňať v oblasti miezd v porovnaní so staršími členmi EÚ. Ocenila však štvrtkové podpísanie kolektívnych zmlúv.

"Z tohto pohľadu má podpísanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú správu pre rok 2018 veľký význam, keďže štát ako najväčší zamestnávateľ v krajine musí ísť príkladom ostatným zamestnávateľom pri zvyšovaní miezd a zlepšovaní pracovných podmienok zamestnancov. Je potrebné aj týmto spôsobom deklarovať, že štát si svojich zamestnancov váži a uvedomuje si, že bez ich obetavej práce by nemohol napĺňať svoje základné funkcie. Spokojní, adekvátne ohodnotení a motivovaní zamestnanci verejného sektora sú jedným z nosných pilierov štátu," dodala Uhlerová.

Všetky ostatné náležitosti kolektívnej zmluvy, akými sú pracovný čas, dovolenka, odstupné, odchodné, výška príspevku zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie, prídel do sociálneho fondu a náhrada príjmu do dočasnej pracovnej neschopnosti, boli prijaté v rozsahu, ktorý bol dohodnutý aj na rok 2017.