Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prepojenie plynovodu Jamal z Bieloruska so Slovenskom je reálnejšie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po rusko-ukrajinskej plynárenskej kríze pred dvoma rokmi sa Gazprom zameriava na oslabenie strategického významu Ukrajiny ako tranzitnej krajiny.

Varšava 6. apríla (TASR) - Šéf Gazpromu Alexej Miller a šéf poľsko-ruskej spoločnosti EuRoPol Miroslaw Dobrut podpísali v piatok (5.4.) v Petrohrade dohodu o investičnom zámere, memorandum o porozumení, vybudovať odbočku medzinárodného plynovodu Jamal. Dnes o tom na internete informuje poľský denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry Interfax a ITAR-TASS.

Odbočka by mala smerovať z bieloruského územia, cez juhovýchodné Poľsko na Slovensko, kde by sa pri Veľkých Kapušanoch napojila na jestvujúci medzinárodný plynovod.

Poľský denník dodáva, že odbočkou z Jamalu, ktorým sa prepravuje plyn cez Poľsko do Nemecka, by sa ďalej obmedzil význam Ukrajiny ako kľúčovej tranzitnej krajiny v preprave ruského paliva najmä do strednej a južnej Európy.

Po rusko-ukrajinskej plynárenskej kríze pred dvoma rokmi sa Gazprom zameriava na oslabenie strategického významu Ukrajiny ako tranzitnej krajiny. Vlani a predvlani spolu so zahraničnými investormi postupne uviedol do prevádzky dve línie plynovodu Severný prúd (Nord Stream) z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Koncom minulého roka začal naprieč Čiernym morom za medzinárodnej účasti budovať plynovod Južný prúd (South Stream). Cez Bulharsko bude pokračovať po rozvetvení do Grécka a Talianska a cez Srbsko a Maďarsko do Rakúska.

Technické parametre uvažovaného prepojenia medzi Jamalom a existujúcim slovenským plynovodom sa majú dopracovať do šiestich mesiacov. Známy je len základný fakt, že potrubím by sa malo prepravovať ročne najmenej 15 miliárd kubických metrov zemného plynu.

Odbočka by mala byť dimenzovaná tak, aby v budúcnosti umožňovala Gazpromu uspokojovať dopyt po zemnom plyne v strednej a južnej Európe.