Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

S výmenou gréckych dlhopisov súhlasí čoraz viac investorov

Foto: TASR/AP

Cieľom dohody o výmene dlhopisov je znížiť štátny dlh Grécka zo súčasných 206 miliárd eur o 53,5 %.

Atény 7. marca (TASR) - Zdá sa, že Grécku sa podarí dotiahnuť dohodu o výmene dlhopisov do úspešného konca. Počet súkromných veriteľov, ktorí už oznámili, že sa zúčastnia na tzv. swapovej operácii, narastá. Najnovšie sa ak nim pridali druhá najväčšia francúzska banka Société Générale, ako aj česká Komerční banka (KB) či talianska poisťovacia jednotka Generali.

Už v pondelok 5. marca Inštitút medzinárodných financií oznámil, že 12 najväčších súkromných investorov, ktorí vlastnia zhruba 20 % gréckeho dlhu, sľúbilo účasť na swapovej operácii. Sú medzi nimi napríklad nemecká poisťovňa Allianz či francúzska Axa, ďalej francúzska banka BNP Paribas, nemecké ústavy Commerzbank a Deutsche Bank, ako aj grécke Eurobank EFG a Národná banka Grécka a tiež holandská ING Bank, talianska Intesa San Paolo či investičná spoločnosť Greylock Capital Management.

Už na druhý deň (6. 3.) sa k nim pridala najväčšia talianska banka UniCredit, ktorá mala na konci septembra 2011 vo svojom portfóliu grécke dlhopisy v hodnote 540 miliónov eur.

Dnes grécke ministerstvo financií oznámilo, že k dohode o výmene dlhopisov pristúpi šesť najväčších gréckych bánk a osem poisťovacích fondov. Podľa ministra financií Evangelisa Venizelosa šestica gréckych bánk mala na konci septembra 2011 štátne obligácie zhruba za 42 miliárd eur a poisťovacie fondy vlastnia dlhopisy približne za 17 miliárd eur.

Cieľom operácie je znížiť štátny dlh Grécka zo súčasných 206 miliárd eur o 53,5 %. Vláda v Aténach je preto odhodlaná použiť aj tzv. klauzulu o kolektívnom postupe a prinútiť investorov, aby sa zapojili do záchrany krajiny. Ich účasť je totiž podmienkou druhého úveru od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Talianska Generali má vo svojom portfóliu grécke dlhopisy za 2,95 miliardy eur a Société Générale mala na konci decembra grécky dlh v hodnote 1,06 miliardy eur.

Aj predstavenstvo českej KB oznámilo, že pristúpi na návrh vlády v Aténach. Súčasnú hodnotu gréckych dlhopisov vo svojom portfóliu odhaduje na 2,07 miliardy Kč (83,25 milióna eur).

Ďalším finančným ústavom, ktorý sa plánuje zapojiť do swapovej operácie, je holandská Rabobank. Po vlaňajšom odpísaní strát je trhová hodnota jej dlhopisov 49 miliónov eur. Portugalská Banco BPI SA v telefonickom rozhovore agentúre Bloomberg povedala, že pristúpi na výmenu.

Súkromní investori musia pritom najneskôr vo štvrtok 8. marca oznámiť, či grécke dlhopisy dobrovoľne vymenia. Ak by sa Aténam nepodarilo zabezpečiť dostatočnú účasť súkromných investorov, mohlo by to ohroziť druhý balík pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur.

Informovali o tom agentúra Bloomberg a český internetový portál patria.cz.