Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Podľa Iránu OPEC požiadavke USA na zvýšenie produkcie nevyhovie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Teherán zároveň predpokladá, že OPEC sa na svojom júnovom zasadnutí požiadavkou USA riadiť nebude.

Londýn 8. júna (TASR) - Irán skritizoval americkú požiadavku, aby Saudská Arábia a niektoré ďalšie štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšili produkciu ropy a vykompenzovali tak výpadok vo vývoze iránskej ropy na svetové trhy. Teherán zároveň predpokladá, že OPEC sa na svojom júnovom zasadnutí požiadavkou USA riadiť nebude.

"Je neuveriteľné, že Washington posiela Saudskej Arábii inštrukcie, aby nahradila výpadok v exporte ropy z Iránu, ku ktorému dôjde v dôsledku nelegálnych amerických sankcií voči Iránu, ako aj Venezuele," povedal pre agentúru Reuters zástupca Iránu v OPEC Husajn Kazempúr Ardebili. Reagoval tak na informácie, že USA neoficiálne požiadali Rijád a niektorých ďalších členov OPEC o zvýšenie ťažby.

Ardebili predpokladá, že OPEC požiadavku USA neprijme a v dôsledku sankcií Washingtonu voči Iránu a Venezuele ceny ropy zaznamenajú prudký rast. Taký, k akému došlo počas predchádzajúcich sankcií USA voči Iránu. "Nikto v OPEC nepôjde proti dvom zakladajúcim členom organizácie," povedal Ardebili. "USA išli proti Iránu aj predtým a ceny ropy vyskočili na 140 USD (118,28 eura) za barel (159 litrov)," dodal.

Členské štáty OPEC sa spolu so zástupcami krajín mimo ropného kartelu zídu na schôdzke 22. a 23. júna vo Viedni, aby prerokovali ďalší postup v oblasti produkcie. Kartel, ktorý vznikol v roku 1960, je známy tým, že členské štáty zvyknú v otázke ropnej politiky spolupracovať napriek rozdielnym názorom a dokonca aj v situácii, keď medzi niektorými členskými krajinami prebieha vojnový konflikt.

Podľa iránskeho zástupcu bude aj v prípade požiadavky Spojených štátov ropný kartel jednotný a ako dodal, "takéto poníženie OPEC neprijme". Podľa Ardebiliho USA podceňujú takmer 60-ročnú spoluprácu medzi členskými štátmi organizácie.