Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Podľa Marcinčina si Slovenky musia vyberať medzi prácou a rodinou

V rámci zamestnanosti žien pracujú slovenské seniorky omnoho viac než je v Európe bežné, pričom mladé ženy robia menej.

Bratislava 24. mája (TASR) - Bratislava 24. mája (TASR) - Podľa ekonóma Antona Marcinčina si dnes mladé ženy na Slovensku vyberajú na jednej strane medzi deťmi a rodinou a na druhej medzi prácou a kariérou. Táto otázka však už v niekoľkých úspešných štátoch Európskej únie neplatí.

"Platí tam rodina a práca," vyhlásil Marcinčin na dnešnom Kolokviu Ekonomická kríza v Európe a rodina konanom v Bratislave pri príležitosti 8. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného dňa rodiny. Organizátormi podujatia boli spoločnosť Úsmev ako dar, Nadácia Konrada Adenauera, Fórum kresťanských inštitúcií, Slovenská spoločnosť pre rodinu a viaceré prorodinné organizácie.

V roku 2010 pracovalo v SR 59 zo 100 ľudí. Zvyšok z nich bol neaktívny z rôznych dôvodov. Napríklad oproti Rakúsku a Česku je tak Slovensko podľa Marcinčina prirodzene chudobnejšie. "Nielenže sme chudobnejší a nevyužívame potenciál ľudí, musíme aj na strane výdavkov zvyšovať rôzne sociálne dávky," dodal Marcinčin.

V rámci zamestnanosti žien pracujú slovenské seniorky omnoho viac než je v Európe bežné, pričom mladé ženy robia menej. Z nejakého dôvodu teda ženy, ktoré sú absolventky a nachádzajú sa na začiatku kariéry, nepracujú tak ako ich rovesníčky v ostatných štátoch únie. Podľa poslanca pracovať chcú, avšak radšej si zvolia skôr úlohu rodiča.

V EÚ sú štáty, ktoré majú mieru pôrodnosti oveľa vyššiu než Slovensko. Ako príklad Marcinčin uviedol Francúzsko, Holandsko či severské krajiny. Zdôraznil, že aj Nemecko už prijalo politiku, s ktorou prišla kancelárka Angela Merkelová. Tá zastáva názor, že ženy by si nemali vyberať medzi rodičovstvom a kariérou, ale mali by mať možnosť zvoliť si oboje. "Dôsledkom je zvyšovanie pôrodnosti, to, že v týchto štátoch a vyspelých ekonomikách rastie počet obyvateľov," skonštatoval Marcinčin.

Dodal, že existuje mnoho štátov, ktoré na klesajúcu pôrodnosť reagovali verejnými politikami, pričom na Slovensku sa na tento problém rezignovalo. Správnym riešením podľa neho pritom nie je iba systém dávok a úľav.