Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ratingové agentúry očakávajú rast poľskej ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Fitch, ako aj agentúra Standard & Poor's hodnotia rating Poľska na úrovni A- so stabilným výhľadom.

Varšava 17. júna (TASR) - Ratingová agentúra Moody's upravila odhad rastu poľskej ekonomiky v tomto roku na 4,2 %. Jej prognóza sa tak dostala na úroveň odhadu rastu ekonomiky zo strany agentúry Fitch. Zatiaľ čo však Fitch týmto údajom odhad rastu poľského hospodárstva zlepšila, v prípade Moody's bola prognóza revidovaná smerom nadol.

Moody's v pondelok oznámila, že odhad rastu poľskej ekonomiky v tomto roku zrevidovala na 4,2 % z pôvodného (v apríli zverejneného) odhadu na úrovni 4,4 %. V pondelok okrem toho zhoršila aj odhad rastu ekonomiky Poľska v budúcom roku. V apríli, keď zverejnila prvý odhad na rok 2020, očakávala, že ekonomika zaznamená rast na úrovni 3,7 %. Teraz počíta s rastom o 3,4 %.

Konkurenčná agentúra Fitch odhaduje v budúcom roku rast hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska na mierne vyššej úrovni - 3,5 %. Zároveň uviedla prognózu na rok 2021, v ktorom počíta s trojpercentným rastom. Tento odhad predstavuje zlepšenie prognózy, keď v tej predchádzajúcej očakávala rast v roku 2021 na úrovni 2,8 %.

Fitch, ako aj agentúra Standard & Poor's hodnotia rating Poľska na úrovni A- so stabilným výhľadom. Rating zo strany Moody's je o niečo lepší, agentúra hodnotí Poľsko na úrovni A2, rovnako so stabilným výhľadom. Najbližšie zverejní nové údaje o ratingu Poľska agentúra Fitch, ktorá tak urobí 27. septembra. S&P a Moody's oznámia svoje aktualizácie 11. októbra.