Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Poľská centrálna banka kľúčové úroky nezmenila, znížila odhad inflácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podporila predpovede, že úrokové sadzby zostanú tento rok na aktuálnej úrovni.

Varšava 8. marca (TASR) - Poľská centrálna banka na svojom marcovom zasadnutí kľúčové úrokové sadzby nezmenila, už šiestykrát po sebe. Mierne však znížila svoje prognózy vývoja inflácie v nadchádzajúcich troch rokoch, čím podporila predpovede, že úrokové sadzby zostanú tento rok na aktuálnej úrovni. TASR o tom informuje na základe správ PAP a Reuters.

Rada pre menovú politiku (RPP) ponechala v stredu referenčnú úrokovú sadzbu na úrovni 6,75 %. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali. Predpovedajú pritom, že hlavná úroková sadzba zostane na tejto úrovni 6,75 % do konca roka. Zároveň, lombardná sadzba Národnej banky Poľska (NBP) zostala na úrovni 7,25 %, reeskontná sadzba na úrovni 6,80 % a diskontná sadzba na 6,85 %. RPP ponechala aj depozitnú sadzbu nezmenenú na úrovni 6,25 %.

Medziročná miera inflácie, ktorá v januári dosiahla 17,2 %, by podľa NBP mohla klesnúť na jej cieľové rozpätie 1,5 % – 3,5 % alebo na blízku úroveň v roku 2025, uvádza sa v najnovšej prognóze.

Pre tento rok predpovedá banka infláciu v rozmedzí 10,2 % – 13,5 % a v roku 2024 jej pokles na 3,9 % – 7,5 %, čo je o niečo menej ako v súbore prognóz vlani v novembri. Zároveň, NBP mierne zvýšila svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na -0,1 % až 1,8 % v roku 2023 a 1,1 % až 3,1 % v roku 2024.

Podľa banky spomalenie globálnej ekonomiky v kombinácii s klesajúcimi cenami komodít pomôže obmedziť rast cien v Poľsku.

"Zároveň vzhľadom na silu a pretrvávanie nedávnych šokov, ktoré zostávajú mimo dosahu domácej menovej politiky, bude návrat inflácie k inflačnému cieľu NBP postupný," uviedla RPP.

Ostatné centrálne banky v regióne ponechali tiež úrokové sadzby v uplynulých mesiacoch na stabilnej úrovni.