Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľská divízia Fiatu plánuje zrušiť približne 1500 pracovných miest

Logo Fiat Foto: TASR/AP

Spoločnosť oznamuje prepúšťanie v čase, keď poľská ekonomika, ktorá dokázala prejsť krízovým obdobím v minulých štyroch rokoch bez väčších problémov, začína zaznamenávať výrazné spomaľovanie rastu.

Varšava 7. decembra (TASR) - Fiat Auto Poland, divízia talianskej automobilky Fiat, ktorá je najväčším výrobcom áut v Poľsku, plánuje zrušiť okolo 1500 pracovných miest.

To znamená takmer tretinu zo súčasnej pracovnej sily firmy. Dôvodom je klesajúci dopyt po jej autách v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámenie spoločnosti o prepúšťaní prichádza v čase, keď poľská ekonomika, ktorá dokázala prejsť krízovým obdobím v minulých štyroch rokoch bez väčších problémov, začína zaznamenávať výrazné spomaľovanie rastu. V 3. kvartáli tohto roka vzrástla medziročne len o 1,4 % a za celý rok by to malo byť asi o 2 %. V minulom roku pritom hrubý domáci produkt (HDP) Poľska vzrástol ešte o 4,3 %. Rastie aj nezamestnanosť. Odhaduje sa, že za november dosiahla 12,9 % z 12,5-% úrovne v októbri.

Presný počet zamestnancov, ktorí prídu v poľskom závode o prácu, bude známy po rokovaniach vedenia s odbormi, ktoré sa začali dnes. Podľa hovorcu Fiat Auto Poland ich ukončenie predpokladá v prvej polovici januára. Závod v meste Tychy na juhu Poľska zamestnával ku koncu októbra 4967 ľudí.