Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda rokuje o kúpe dvoch aktív, ktoré kedysi vlastnil štát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľská vláda spravila z kontroly hospodárskych subjektov, ktoré považuje za kľúčové z pohľadu národných záujmov, jednu z hlavných tém svojej kampane o znovuzvolenie.

Varšava 23. augusta (TASR) - Poľská vláda sa nachádza v pokročilej fáze rokovaní o kúpe dvoch dôležitých aktív, ktoré v minulosti vlastnil štát. Oznámil to v stredu námestník ministra štátneho majetku Andrzej Šliwka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Poľská vláda spravila z kontroly hospodárskych subjektov, ktoré považuje za kľúčové z pohľadu národných záujmov, jednu z hlavných tém svojej kampane o znovuzvolenie. Parlamentné voľby sa v krajine uskutočnia 15. októbra.

Vláda je v pokročilej fáze rokovaní o kúpe dvoch veľkých subjektov vo finančnom a obrannom sektore, uviedol Šliwka bez ďalších podrobností, pričom dodal, že "repolonizáciu" má vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) zapísanú vo svojej DNA.

Štátnych podnikov sa týka aj jedna z otázok v referende, ktoré sa uskutoční v deň volieb. Účastníci ľudového hlasovania dostanú možnosť vyjadriť sa, či podporujú ich predaj. PiS tvrdí, že hlavná opozičná strana, liberálna Občianska platforma (PO), na ktorej čele stojí bývalý predseda Európskej rady (ER) Donald Tusk, je podriadená zahraničným záujmom a chce rozpredať spoločný majetok.