Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Portugalsko od budúceho roka prudko zvýši dane

Portugalská vlajka Foto: TASR/AP

Cieľom je zníženie rozpočtového deficitu v roku 2013 na 4,5 % hrubého domáceho produktu.

Lisabon 3. októbra (TASR) - Obyvatelia Portugalska si budú musieť ešte viac utiahnuť opasky ako doteraz. Vláda totiž dnes oznámila, že s cieľom zníženia vysokého rozpočtového deficitu musí pristúpiť k prudkému zvýšeniu daní. Urobila tak napriek nedávnym protestom obyvateľstva proti predchádzajúcim úsporným opatreniam.

Minister financií Vitor Gaspar informoval, že cieľom budúcoročného "enormného zvýšenia daní" je zníženie rozpočtového deficitu v roku 2013 na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je podmienka medzinárodných veriteľov.

Portugalská vláda plánuje zvýšiť od budúceho roka priemernú daň z príjmov na 11,8 % zo súčasnej úrovne 9,8 % a okrem toho na rok 2013 zaviesť k nej aj mimoriadnu prirážku vo výške 4 %. Daňové pásma zredukuje zo súčasných ôsmich na päť. Gaspar zároveň dodal, že vláda plánuje aj zvýšenie dane z luxusného tovaru, nehnuteľností, tabakových výrobkov a zavedenie novej dane z finančných transakcií. Súčasne bude pokračovať v znižovaní výdavkov.

Portugalsko získalo minulý rok od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) záchranný úver v hodnote 78 miliárd eur pod podmienkou úsporných opatrení vrátane redukcie výdavkov na sociálne zabezpečenie, zníženia platov a zvýšenia daní. Tie krajina plnila, no napriek tomu sa nedokázala dostať z recesie a nezamestnanosť postupne vzrástla na viac než 15 %. Vláda navyše počíta s tým, že na budúci rok by sa mala nezamestnanosť zvýšiť až na 16,4 %.

EÚ a MMF preto začiatkom septembra oznámili, že podmienky pre Portugalsko v tejto oblasti zmiernia. Lisabon mal pôvodne znížiť rozpočtový deficit tento rok na 4,5 % HDP a na budúci rok na 3 % HDP. Na základe nových podmienok môže rozpočtový schodok dosiahnuť tento rok 5 % HDP a v budúcom roku 4,5 % HDP. Za 1. polrok však deficit predstavoval už 6,8 % HDP, takže ani miernejší cieľ nevyzerá reálne.