Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poslanci Mosta-Híd pripravujú zmeny v zákone o vlastníctve bytov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zmeny sa majú týkať napríklad výlučného užívateľského práva vlastníkov, podmienok predaja garážového státia či hlasovaní počas domových schôdzí.

Bratislava 14. júna (TASR) - Poslanci Mosta-Híd Peter Antal a Edita Pfundtner plánujú na aktuálnu schôdzu parlamentu predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým sa uskutočnia viaceré zmeny v ich návrhu zákona o  vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Týkať sa majú napríklad výlučného užívateľského práva vlastníkov, podmienok predaja garážového státia či hlasovaní počas domových schôdzí.

Cieľom návrhu zákona je zjednodušenie a sprehľadnenie právnej úpravy rozhodovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ako aj odstránenie niektorých výkladových problémov súvisiacich so správou bytového domu oboma zákonnými formami, teda správcom a spoločenstvom vlastníkov. Návrh má tiež prispieť k zvýšenej informovanosti vlastníkov bytov a nebytových priestorov o veciach týkajúcich sa správy domu.

Návrh je v 2. čítaní, prebieha však k nemu ešte pripomienkové konanie. K zásadným zmenám by podľa Pfundtner malo dôjsť v piatich oblastiach. Upraviť sa má hlasovanie na domových schôdzach, na ktorých majú ľudia často problém s uznášaniaschopnosťou. "Keď ľudia nechodili, väčšinou sa čakalo vždy hodinu na vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Až po hodine sa mohlo začať rokovať o dôležitých veciach. My toto hodinové čakanie odstraňujeme," vysvetlila Pfundtner.

Upraviť by sa mali aj kvóra pri jednotlivých hlasovaniach. "Upratujeme v zákone, meníme trošku aj kvóra a dávame to do jedného ustanovenia. Kvóra boli v rôznych paragrafoch. Hlasovania sme sa snažili koncentrovať do jednotlivých paragrafov, pretože súčasný zákon je taký, že o hlasovaniach je zmienka takmer v každom paragrafe. Zákon je neprehľadný. Snažíme sa ho precizovať a koncentrovať dôležité veci do konkrétnych paragrafov," priblížila Pfundtner s tým, že cieľom je niektoré pravidlá zvoľniť, a nie sprísniť.

Upraviť sa má aj výlučné užívacie právo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Napríklad podľa platnej legislatívy je potrebné parkovacie miesto v garáži pri predaji ponúknuť aj ostatným spoluvlastníkom v nebytovom priestore, ktorí si môžu uplatniť zákonné predkupné právo. "To robí obrovský problém v praxi. Toto ideme zmeniť. Keď sa predáva garážové stojisko spolu s bytom, tak nebudú ľudia, tak ako doteraz, povinní ho ponúknuť ostatným spoluvlastníkom garáže," doplnila Pfundtner.

Poslanci upustili od svojho pôvodného zámeru upraviť nejasnosti pri vlastníckych vzťahoch pri balkónoch a lodžiách, pri ktorých chceli jasne stanoviť, že sú spoločnou časťou domu. "Vyhadzujeme to z návrhu a nejasnosť, ktorá tu je, zostane aj naďalej. Ja sa len pýtam ľudí, že keď sa na tom balkóne stane statická konštrukčná chyba, či oni idú riešiť jeho opravu. Či keď sa robia rekonštrukcie bytových domov, či ich robia oni, alebo sa to platí zo spoločenstva. To, že to nie je napísané v zákone, že balkón je spoločná časť domu, je preto, že je tam demonštratívny výpočet. Ale vyplýva to z iných ustanovení zákona, že balkón je spoločná časť domu," podotkol Antal s tým, že táto problematika bude naďalej ponechaná na rozhodovanie súdov.

"Pritom to výlučné užívacie právo, ktoré zavádzame do zákona, by jasne povedalo, že na balkón nemôže ísť nikto druhý, iba ten, ktorému stavebno-technicky ten balkón patrí, čiže len tomu jednému bytu," poznamenal Antal.

Poslanci uviedli, že pozmeňujúci návrh pripravujú na základe stretnutí s odborníkmi, správcami, majiteľmi a poznatkov z aplikačnej praxe. "Bude obšírnejší. Naším pozmeňujúcim návrhom hovoríme jasne, kto bude zastupovať vlastníkov bytov na súdoch. Dodnes je súdna prax rôzna," dodal Antal.