Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PPS Group 10 rokov od konkurzu

Foto: PPS Group

Tradičný strojársky výrobca z Detvy, spoločnosť PPS Group a.s. si pripomína 10. výročie od najradikálnejších zmien v spoločnosti.

Detva 30. októbra (OTS) - V roku 2003 bol podnik na pokraji zániku, pracovalo v ňom 500 zamestnancov. Dnes je počet pracovníkov 1300, spoločnosť vyrába zvárané oceľové konštrukcie pre svetových výrobcov a takmer celú produkciu exportuje.

História podniku sa začala písať v roku 1950, kedy bol položený základný kameň spoločnosti tvoriacej súčasť národného podniku Tatra Kopřivnice. Prvý výrobok - rýpadlo Škoda D500, opustilo brány podniku v roku 1954. Výrobný program sa postupne ustálil a tvorila ho výroba stavebných strojov a výrobkov špeciálnej techniky. Za oficiálny dátum samostatného pôsobenia podniku je považovaný 1. január 1955, kedy rozhodnutím ministra strojárstva ČSR začal podnik pôsobiť pod názvom Podpolianske strojárne (PPS) so sídlom v Detve.

Podpolianske strojárne boli doma aj vo svete známe výrobou špeciálnej vojenskej techniky (išlo najmä o obrnené pásové vozidlo BVP-1 a BVP-2). Taktiež boli významným výrobcom manipulačnej a stavebnej techniky.

Do roku 1960 sa v Detve vyrábal hydraulický otočný nakladač s typovým označením HON 050, ktorý sa realizovaním viacerých modernizácií stal najpredávanejším výrobkom vyrábaným pod značkou PPS. Známy je tiež nakladač UN 053 a UN 53. V rôznych modifikáciách sa tento nakladač vyrábal v rokoch 1974 - 1995. Predajom viac ako 30-tisíc kusov predstavuje unikát v oblasti stavebných strojov.

Zmena spoločenského zriadenia v roku 1989 sa prejavila postupným utlmením výroby špeciálnej techniky a stratou tradičných exportných trhov. V rámci konverzie bol rozšírený výrobný program stavebných strojov o nakladače riadené preklzávaním kolies, rozšírenie rady kĺbových nakladačov o Detvan 500, Detvan 650 a Detvan 850. Strata tradičných trhov a problémy s konverziou špeciálnej výroby sa ukázali ako veľmi vážne a podnik (pod obchodným názvom PPS Holding a.s) skončil v roku 2003 v konkurze. Novými majiteľmi podniku PPS Detva Holding a.s. „v konkurze“ sa stáva skupina privátnych švajčiarskych a českých investorov spolu so slovenskou investičnou skupinou SITNO HOLDING, a.s.
Foto: PPS Group

Podnik začal od roku 2003 pôsobiť pod obchodným menom PPS Group a.s. a úspešne funguje až do dnešných dní. Z finálnych výrobkov pokračovala výroba obľúbeného kolesového nakladača HON 200. O jeho vysokej kvalite svedčí aj cena, ktorá mu bola udelená Medzinárodnom strojárskom veľtrhu Agrokomplex v Nitre v roku 2008. V roku 2009 získal Národnú cenu za dizajn, ktorú udeľuje Úrad priemyselného vlastníctva SR

Podstatnou zmenou prešiel výrobný program: dnes je PPS Group popredným výrobcom veľkorozmerných oceľových zváraných konštrukcií. Svoje výrobky dodáva pre popredných svetových výrobcov banských a stavebných strojov, lesnej manipulačnej techniky či koľajových vozidiel. Medzi popredných odberateľov patria spoločnosti Caterpillar, Atlas Copco, Sennebogen, Sandvik, John Deere Forestry a mnoho ďalších.

Situácia v roku 2003 bola pre podnik skutočne veľmi vážna“, hovorí generálny riaditeľ PPS Group a.s. Ing. Pavol Šimkovič, MBA.

Výroba stagnovala, zamestnancom meškali výplaty. Dnes je PPS Group a.s. stabilným podnikom, ktorý zamestnáva viac ako 1400 pracovníkov.

Podobne ako ostatné podniky, aj my sme pocítili svetovú hospodársku krízu. Dôsledkom bolo dočasné znížením objemu výroby, čo sa bohužiaľ prejavilo aj dočasným znížením stavu pracovníkov. Dnes je situácia stabilizovaná, pracovníkov postupne nabrali späť“, dodal Pavol Šimkovič.

Bilancia posledných desiatich rokov PPS Group vyznieva pre podnik i pre región Podpoľania priaznivo. Dôkazom je stále sa zvyšujúci počet zákazníkov. PPS Group sa stal dôležitým partnerom svetových výrobcov bagrov, banských vozidiel a manipulátorov.

Náš podnik na mzdách za posledných 10 rokoch vyplatil viac ako 142 mil. €, čo je takmer 4,3 mld. slovenských korún“, povedal finančný riaditeľ PPS Group, Mgr. Michal Sýkora.

PPS Group myslí aj na budúcnosť, investície do nových technológií za ostatných desať rokov dosiahli takmer 40 mil. €, pričom iba posledné dva roky je to viac ako 8,5 mil. €.

Pevne verím, že PPS Group bude aj naďalej úspešne fungovať a zostane pre Podpoľanie stabilným a ústretovým zamestnávateľom“, povedal na záver Pavol Šimkovič.