Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie EÚ zaznamenal rekord

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

Výrazne sa pod výsledok podpísal prebytok v obchode s tovarom. Ten dosiahol v septembri 35,2 miliardy eur, zatiaľ čo v auguste predstavoval 29,4 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 17. novembra (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zaznamenal v septembri rast na rekordných takmer 38 miliárd eur. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

Ako informovala, prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny po úprave o sezónne vplyvy vzrástol v septembri na 37,8 miliardy eur z 34,5 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci. Navyše, septembrová hodnota prebytku je najvyššia od vzniku menového bloku.

Výrazne sa pod výsledok podpísal prebytok v obchode s tovarom. Ten dosiahol v septembri 35,2 miliardy eur, zatiaľ čo v auguste predstavoval 29,4 miliardy eur. Zvýšil sa aj prebytok v bilancii služieb, aj keď len mierne, zo 7,2 miliardy na 7,3 miliardy eur.

Na druhej strane, primárne príjmy eurozóny mierne klesli z 10,4 miliardy eur v auguste na septembrových 9,7 miliardy eur. Zároveň sa prehĺbil deficit na účte sekundárnych príjmov. Ten dosiahol v septembri 14,3 miliardy eur, zatiaľ čo v auguste predstavoval 12,4 miliardy eur.

Kumulovaný bežný účet platobnej bilancie za 12 mesiacov do konca septembra dosiahol prebytok na úrovni 346,4 miliardy eur. To predstavuje 3,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny. Na porovnanie, za 12 mesiacov do konca septembra minulého roka dosiahol prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny 359,3 miliardy eur, teda 3,4 % HDP menového bloku.