Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ľ. Jahnátek predstavil nápravné opatrenia k zisteniam kontrolórov

Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR - Marko Erd

Ide o proces verejného obstarávania či rizikovú analýzu pri podpise hospodárskych zmlúv.

Bratislava 21. marca (TASR) – Osem nápravných opatrení k zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) k pochybeniam Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstavil vo štvrtok predseda regulačného úradu Ľubomír Jahnátek. Ide o proces verejného obstarávania či rizikovú analýzu pri podpise hospodárskych zmlúv. Uviedol to pre médiá po tom, ako Výbor Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti prerokoval informáciu od úradu o týchto opatreniach.

„Aby sa eliminoval individualistický prístup k užívaniu verejných prostriedkov a išlo sa postupom, ktorý definuje legislatíva SR, a najmä, aby na úrovni úradu boli všetky procesy, ktoré kritizoval NKÚ, spriehľadnené, transparentné,“ zdôraznil Jahnátek význam opatrení. Pred výborom hovoril aj o vnútornom audite, verejnej prezentácii zmien v cenových rozhodnutiach či o podaní trestného oznámenia v decembri 2018 za nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. Oznámenie vyšetruje bratislavská krajská polícia, informoval.

Jahnátek pripomenul, že súčasní predstavitelia ÚRSO vyzvali v minulosti jeho bývalého predsedu Jozefa Holjenčíka, aby dodal záverečnú správu, čo sa však nestalo. Rovnako, keď NKÚ potreboval, aby úrad predložil rôzne iné doklady, požiadali Holjenčíka, aby ich pomohol dohľadať, ten ale nekomunikoval. Podanie trestného oznámenia označil Jahnátek za iniciatívu úradu.

Podľa opozičného poslanca Karola Galeka (SaS), člena hospodárskeho výboru, je dobré, že sa vecou budú zaoberať orgány činné v trestnom konaní. ÚRSO pristúpil k odstraňovaniu zistení NKÚ iba v rámci toho, čo mu bolo predpísané, odstránil čiastkovo nedostatky z minulosti. „Nerieši to, že pokiaľ my by sme mali poznať reálne ceny energií, reálne náklady, ktoré si uplatňujú distribučné spoločnosti v cenách energií, že tieto by mali klesnúť,“ povedal Galek.

Cieľom kontroly NKÚ bolo preveriť postup ÚRSO pri tvorbe cien elektriny pre odberateľov v domácnosti, ako aj proces cenovej regulácie a spôsob kontroly regulovaných subjektov. Osobitný dôraz kontrola kládla na preverenie postupu ÚRSO, ktorý viedol v roku 2017 k zvýšeniu cien pre časť odberateľov elektriny, a následne vrátenie týchto cien na úroveň roku 2016. Najväčšie problémy zistili kontrolóri v cenovom konaní, ktorého súčasťou je aj proces objektivizácie hodnoty majetku regulovaných subjektov. Ten vstupuje do stanovenia koncovej ceny energie.

ÚRSO v čase kontroly nemal podľa NKÚ vypracovaný interný predpis, ktorý by proces cenového konania podrobnejšie upravoval.