Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Predstavitelia amerického automobiliek žiadajú zrušiť sankčné clá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstavitelia automobilového priemyslu tvrdia, že súčasné sankčné clá na dovoz ocele a hliníka do USA poškodzujú americký automobilový priemysel.

Washington 16. decembra (TASR) - Predstavitelia amerického automobilového priemyslu sa v piatok (14. 12.) stretli s americkým obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom a dôrazne naliehali na podpísanie obchodnej dohody s Európskou úniou (EÚ). Informoval o tom nemecký portál faz.net.

Žiadali aj zmenu colnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Obchodná dohoda by bola jedinečnou možnosťou, ako by sa dali odstrániť prekážky,“ uviedla Jennifer Thomasová z aliancie výrobcov automobilov. V nej je združených 12 najväčších automobiliek v Spojených štátoch.

Predstavitelia automobilového priemyslu tvrdia, že súčasné sankčné clá na dovoz ocele a hliníka do USA poškodzujú americký automobilový priemysel. Sankčné clá viedli k tomu, že oceľ nakupujú automobilky takmer o 30 % drahšie. Ďalším clám na autá podľa nich treba bezpodmienečne zabrániť.

Odôvodňovanie, že opatrenia voči transatlantickému obchodu s automobilmi boli prijaté z dôvodu ohrozenia národnej bezpečnosti USA, vraj nemožno akceptovať.