Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Premiér hrozí bankám zákonom, ak zavedú poplatky za vklad v hotovosti

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo financií (MF) SR bude podľa jeho šéfa Petra Kažimíra (Smer-SD) monitorovať správanie bánk, či poplatky opäť nezavedú.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vláda Roberta Fica chce zákonom zakázať vyberanie poplatkov za vklad hotovosti na bankový účet. K tomuto kroku chce kabinet pristúpiť v prípade, že by banky opätovne po pol roku zaviedli tieto poplatky. "Ak to urobia, zo zákona takýto poplatok zakážeme. Nemôžu vyberať peniaze za to, že niekto im tam prinesie peniaze," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico.

Ministerstvo financií (MF) SR bude podľa jeho šéfa Petra Kažimíra (Smer-SD) monitorovať správanie bánk, či poplatky opäť nezavedú. Ako dnes Kažimír vyhlásil, niektoré spoločnosti by mohli príležitosť využiť v rámci konkurenčného boja a už nikdy poplatky nezaviesť. "Poplatok za to, že si niekto vloží peniaze do banky, je zvrátenosť," konštatoval Fico.

Slovenská banková asociácia (SBA) v stredu (26. 9.) vyzvala svojich členov, aby od 1. decembra 2012 na 6 mesiacov prestali vyberať od klientov poplatky za vklad hotovosti. Podľa informácií SBA malo ísť o krok v ústrety klientom a pripomienkam ministerstiev k zákonu o obmedzení platieb v hotovosti. Ten by mal nadobudnúť účinnosť od januára 2013 a určiť maximálnu hranicu pre platbu v hotovosti pre podnikateľov aj fyzické osoby.

Medzi nepodnikateľmi bude najvyššia možná platba v hotovosti vo výške 15.000 eur. V prípade, že je aspoň jedna zo strán podnikateľ, maximálna suma bude 5000 eur.