Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prevádzka Mondi SCP je v súlade so štandardmi, zdôrazňuje podnik

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Petíciu s 11.415 podpismi obyvateľov SR, najmä Ružomberčanov, odovzdala v utorok (17. 9.) do parlamentu občianska iniciatíva Za zdravý Ružomberok.

Ružomberok 18. septembra (TASR) – Dozorný orgán nad environmentálnym dosahom výroby ružomberského celulózovo-papierenského podniku Mondi SCP, Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) potvrdila, že prevádzka je v súlade s požiadavkami a štandardmi. Informoval o tom komunikačný manažér podniku Ľubomír Čech v reakcii na petíciu proti zapáchajúcim organosírnym zlúčeninám unikajúcim pri výrobe celulózy v ružomberských papierňach.

Podľa Čecha SIŽP pravidelne kontroluje dosahy podniku na ovzdušie, vodu aj hluk. „Naším zámerom je otvorene a transparentne spolupracovať so zúčastnenými stranami na vytvorení bezproblémového spoločného fungovania zamestnávateľa a komunity. Na to, aby sme plnili naše záväzky, nám slúžia účinné postupy, štandardy a manažérske systémy, cez ktoré môžeme v našom podnikaní adresovať riziká a príležitosti, ktorým čelíme,“ doplnil pre TASR komunikačný manažér spoločnosti.

Petíciu s 11.415 podpismi obyvateľov SR, najmä Ružomberčanov, odovzdala v utorok (17. 9.) do parlamentu občianska iniciatíva Za zdravý Ružomberok. Podľa Patrika Luptáka z petičného výboru ju zorganizovali ako dôsledok neustáleho zvyšovania výroby celulózy v podniku, sprevádzaného opakujúcimi sa únikmi zapáchajúcich organosírnych zlúčenín, ktoré vyvrcholili v januári tohto roka. Cieľom petície je zabezpečenie trvalého, odborného a nezávislého posudzovania prípadnej príčinnej súvislosti zhoršujúceho sa zdravotného stavu obyvateľov Ružomberka a obcí dolného Liptova. Rovnako zavedenie verejného kontrolného a varovného systému na území mesta a priľahlých obcí v prípade únikov zápachov z výroby celulózy a mimoriadnych situácií vzniknutých počas výroby.