Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prezident DBB Weidmann žiada vyvodiť poučenie z cyperskej krízy

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann Foto: FOTO TASR/AP

Weidmann vyslovil súhlas s ideou, aby sa v eurozóne pracovalo aj na mechanizme zániku nezdravých bánk.

Frankfurt nad Mohanom 7. apríla (TASR) - Prezident Nemeckej spolkovej banky (DBB) Jens Weidmann sa v Nemeckom rozhlase (Deutschlandfunk) vyjadril k cyperskej kríze. Informuje DPA. Podľa neho je dôležité, aby sa z udalostí na Cypre vyvodilo poučenie, "že banky môžu aj skrachovať".

Cyprus nie je pre ostatné krajiny nepodstatný. Jeho bankový sektor je mimoriadne veľký a jeho štruktúra financovania sa od iných krajín odlišuje.

Ale v princípe vyslovil Weidmann súhlas s ideou, aby sa v eurozóne pracovalo aj na mechanizme zániku nezdravých bánk. "Ide o to, že banky, ktoré sa dostali na šikmú plochu, sa nemusia vždy zachraňovať z peňazí daňových poplatníkov." Banky v súvislosti s tým, ako sa dostali do problémov, môžu strácať význam bez toho, aby predstavovali nebezpečenstvo pre finančný systém.

Podobne sa v piatok (5. 4.) vyslovila aj prezidentka Bafinu, nemeckého finančného dohľadu, Elke Königová. "Naším cieľom musí byť," povedala, "aby sme pristupovali k nezdravým bankám v súlade s pravidlami voľného trhu. To znamená, kto berie zisk, musí niesť aj riziko".

Weidmann žiada, aby za banky ručili najprv ich vlastníci, potom cudzí kapitál, ale aby až na samom konci reťaze ručiteľov stáli vkladatelia. Podľa možností by medzi nimi vôbec nemali byť daňovníci, národní alebo európski.

Prezident DBB veľmi dobre chápe, že sú investori po diskusii o Cypre zneistení. Neistotu však teraz treba rozptýliť tak, že sa ukáže, že rozličné pravidlá, ktoré sú k dispozícii, urobia skĺznutie bánk do problémov menej pravdepodobným.

V prípade Slovinska, člena eurozóny, ktoré zápasí s veľkými deficitmi, Weidmann odmietol zásah Európskej centrálnej banky. "Ak Slovinsko potrebuje finančnú pomoc, potom je správnym adresátom žiadosti o ňu Európsky mechanizmus pre stabilitu, euroval. Nám ako centrálnej banke sa v Zmluve o EÚ financovanie štátov zakazuje."