Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prezident odobril čiastočnú exekučnú imunitu pre mestá a obce

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR - Martin Baumann

Líder strany Béla Bugár už skôr uviedol, že exekúciou týkajúcou sa verejnoprospešných činností môže byť ohrozený záujem obyvateľov.

Bratislava 21. februára (TASR) - Mestá a obce získajú od apríla exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. Prináša im ju novela zákona o súdnych exekútoroch od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Líder strany Béla Bugár už skôr uviedol, že exekúciou týkajúcou sa týchto verejnoprospešných činností môže byť ohrozený záujem obyvateľov. Andrej Hrnčiar (Most-Híd), ktorý je zároveň primátorom Martina, priznal, že pri príprave novely vychádzali predkladatelia aj z jeho skúsenosti. "Kauza, ktorá je už za nami, ukázala, že mestá a obce môžu čeliť exekúcii nielen preto, že sa dostali do exekúcie vlastnou vinou, ale môžu čeliť exekúcii aj z iných dôvodov," podotkol.

Hrnčiar pripomenul, že mesto Martin je hlavným akcionárom Turčianskej vodárenskej spoločnosti. "Zaznamenali sme exekučný útok na akcie tejto spoločnosti, čo by malo veľký dosah na obyvateľov Turca. Po prijatí tejto novely však obce a mestá, ktoré budú v exekúcii, budú musieť svoje záväzky hradiť z iného majetku," vysvetlil s tým, že sa nebudú môcť dotknúť vecí ako voda, kanalizácia či dodávky tepla.

Právna norma bude účinná od 1. apríla 2018. Nedotkne sa však exekúcií, ktoré už prebiehajú.