Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Pri kontrole v mäsovýrobe zistili soľ nejasného pôvodu

Foto: TASR/AP

Kontrola bola zameraná na používanie poľskej priemyselnej soli v rôznych výrobných odvetviach.

Bratislava 8. marca (TASR) - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR počas kontrol zameraných na používanie poľskej priemyselnej soli vykonala k 7. marcu 2012 spolu 305 kontrol, z čoho boli 3 kontroly u prvovýrobcov, 257 kontrol vo výrobných podnikoch a baliarňach, 17 kontrol vo veľkoobchodných skladoch, 27 kontrol u výrobcov predávajúcich prevažne vo vlastných predajniach a 1 kontrola v kategórii tzv. ostatné objekty.

"Počas týchto kontrol boli zistené tri nedostatky, z nich sa iba jeden týkal soli, kde bol zistený nejasný pôvod soli v mäsovýrobe. Bola odobratá vzorka predmetnej soli a do ukončenia analýz bol vydaný zákaz používania na 45 kg soli neznámeho pôvodu," informovala ďalej ŠVPS SR.

Ďalšie nedostatky zistené počas previerok sa týkali podľa veterinárnej správy najmä hygieny prevádzkarní - poškodenej steny v prípravovni nálevov vo výrobni spracovaného ovocia a zeleniny, olupujúceho sa náteru na strope a stenách pekárne a plesne na stene pri miešači cesta. Vo všetkých 3 prípadoch zistení nedostatkov uložili kontrolóri opatrenia na mieste.

Veľká časť kontrol sa vykonala v pekárňach, mliekarňach, mäsovýrobe, vo výrobniach spracovanej zeleniny, u výrobcov parených syrov, syrových nití a korbáčikov, zemiakových lupienkov, bryndziarňach, pražiarňach orechov, spracovania rýb, výrobne potravinových aditív. Vo veľkoobchodných skladoch išlo o široko sortimentné sklady potravín, veľkosklady soli, sklady korenín. Počas týchto kontrol sa odobralo 12 vzoriek soli. Sedem vzoriek pochádza z Poľska, tri boli balené v Solivare Prešov s uvedením krajiny pôvodu EÚ. Dve vzorky pochádzajú z ČR, krajina pôvodu nebola uvedená. Odobraté boli vzorky jedlej soli, jedlej soli s jódom a zmesí na nakladanie.