Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Japonsku klesla v máji o 2,2 %

Muž stojí pred elektronickou tabuľou, ktorá zobrazuje hodnoty kľúčového tokijského indexu Nikkei 225 v Tokiu v utorok 23. augusta 2022. Japonské akcie sa v utorok oslabili, keď nasledovali výrazný pokles na Wall Street zo začiatku týždňa. Negatívny vplyv na náladu investorov majú predovšetkým očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude v snahe o skrotenie inflácie pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky. Foto: TASR/AP

Hodnota za máj bola revidovaná smerom nadol z pôvodne uvádzaného nárastu o 4,7 %. Zároveň išlo o prvé medziročné zvýšenie produkcie od novembra minulého roka.

Tokio 14. júla (TASR) - Produkcia v japonskom priemysle klesla v máji viac, ako sa predpokladalo. V medzimesačnom porovnaní sa po zohľadnení sezónnych vplyvov znížila o 2,2 %, čím sa zvrátil nárast o 0,7 % v apríli, oznámilo v piatok japonské ministerstvo hospodárstva. V prvom odhade ministerstvo uviedlo pokles na úrovni 1,6 %. Májové oslabenie produkcie bolo prvé za štyri mesiace. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Dodávky japonského priemyslu v máji medzimesačne klesli o 1,1 %, zatiaľ čo zásoby sa zvýšili o 1,8 %. V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba v máji výrazne zväčšila o 4,2 % po poklese o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci.

Hodnota za máj bola revidovaná smerom nadol z pôvodne uvádzaného nárastu o 4,7 %. Zároveň išlo o prvé medziročné zvýšenie produkcie od novembra minulého roka.