Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Odstránenie jadrových zbraní podporuje väčšina Európanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina opýtaných občanov z týchto štyroch európskych krajín sa vyslovila za to, aby ich vlády podpísali novú navrhovanú Dohodu o zákaze jadrových zbraní z roku 2017.

Ženeva 6. júla (TASR) - Viac ako polovica oslovených občanov európskych členských štátov NATO chce, aby Spojené štáty presunuli svoje jadrové zbrane z ich krajín. Informovala o tom v piatok v Ženeve Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní (ICAN) na základe výsledkov prieskumu, ktorý pre ňu realizoval inštitút YouGov.

Prieskum zisťoval názor respondentov na jadrové zbrane v Belgicku, Nemecku, Holandsku a Taliansku. Podľa neho sa za ich odstránenie vyslovila jasná väčšina občanov vo všetkých štyroch štátoch, uviedla ICAN, ktorá vlani získala Nobelovu cenu za mier.

Podporu odstrániť jadrové zbrane vyjadrili opýtaní v rozmedzí od 56 percent v Belgicku až po 70 percentám v Nemecku.

Väčšina opýtaných občanov z týchto štyroch európskych krajín sa vyslovila za to, aby ich vlády podpísali novú navrhovanú Dohodu o zákaze jadrových zbraní z roku 2017. Tento dokument prijalo od septembra 59 krajín, avšak žiadna z krajín NATO vrátane európskych štátov, píše agentúra DPA.

K prieskumu došlo pred budúcotýždňovým summitom Severoatlantickej aliancie, ktorý sa bude konať 11.-12. júla v Bruseli. Očakáva sa, že americký prezident Donald Trump na ňom vyzve európskych partnerov na zvýšenie výdavkov na obranu.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 18.-21. júna na vzorke približne 2000 občanov Nemecka a asi 1000 občanov Belgicka, rovnaký počet obyvateľov sa zapojil aj v Taliansku i Holandsku.