Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Qualcomm obviňuje Apple z krádeže obchodných tajomstiev

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Qualcomm a Apple sa nachádzajú v priamych a nepriamych súdnych sporoch po celom svete.

San Diego 25. septembra (TASR) - Americký výrobca Qualcomm obvinil Apple, že ukradol dôverné informácie a obchodné tajomstvá a dal ich konkurenčnému Intelu. Apple chcel týmto spôsobom zlepšiť výkon čipov Intelu, aby mohol nahradiť čipy Qualcomm, vyplýva zo žaloby podanej na kalifornskom vyššom súde.

Qualcomm tieto obvinenia vzniesol v rámci dodatku, ktorý chce, aby súd pripojil k existujúcemu súdnemu sporu proti Apple pre porušenie kontraktu týkajúceho sa softvérovej licencie, ktorý výrobca iPhonov podpísal, keď sa stal zákazníkom Qualcomm. Pôvodná žaloba podaná vlani v novembri tvrdí, že Apple porušil softvérovú licenciu tým, že zdieľal dôverné detaily o čipoch Qualcommu s inžiniermi Intelu.

Qualcomm a Apple sa nachádzajú v priamych a nepriamych súdnych sporoch po celom svete. Apple totiž považuje licenčné poplatky Qualcommu za neprimerané. Z tohto dôvodu aj podal koncern na Qualcomm začiatkom vlaňajška žalobu.

Aktuálnu žalobu Qualcommu je možné považovať za snahu o zvýšenie tlaku na Apple, aby sa dohodol na urovnaní sporov. Avšak právny zástupca Qualcommu Donald Rosenberg povedal pre CNBC, že tento prípad je samostatný a žaloba by bola podaná nezávisle od prebiehajúceho sporu medzi oboma firmami. "Nezákonné použitie cenných obchodných tajomstiev Qualcommu v snahe o pomoc konkurentovi nás nenapraviteľne poškodzuje a nesmie sa dovoliť, aby pokračovalo," uviedol Rosenberg.