Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

R. Raši: Aktuálne čerpanie eurofondov je na úrovni necelých 16 %

Na archívnej snímke Richard Raši. Foto: TASR/Dano Veselský

Podľa neho bude možnosť pomôcť rezortu dopravy a výstavby presunom finančných prostriedkov na podporu dopravnej infraštruktúry. Slovensko má v aktuálnom programovom období k dispozícii 15 miliárd eur.

Bratislava 13. septembra (TASR) – V aktuálnom programovacom období čerpania financií z Európskej únie je v súčasnosti úroveň zaplatených a vyčerpaných peňazí necelých 16 %. Povedal to vo štvrtok pre médiá počas konferencie Hodnotenie fondov EÚ - sme schopní ponaučenia? vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD), ktorý s týmto stavom nie je spokojný.

Podľa neho bude možnosť pomôcť rezortu dopravy a výstavby presunom finančných prostriedkov na podporu dopravnej infraštruktúry. Slovensko má v aktuálnom programovom období k dispozícii 15 miliárd eur. „K dnešnému dňu bolo urobených 90 % vyzvaní a výziev, aby sa mohli o ne uchádzať potenciálni prijímatelia. Zakontrahovaných bolo viac ako 60 %,“ spresnil vicepremiér. Dôvodom takejto úrovne čerpania je podľa neho aj byrokracia. Na druhej strane za pokrok považuje skrátenie verejného obstarávania aj elektronickú komunikáciu.