Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Richard Raši ponúkol Srbsku skúsenosti SR s Agendou 2030

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR/Monika Himpánová

Slovensko prezentovalo svoju správu o implementácii Agendy 2030 v júli tohto roku.

Bratislava/Belehrad 18. októbra (TASR) – O skúsenosti z prezentovania správy o implementácii Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj na pôde OSN v New Yorku sa podelil vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) počas pracovnej návštevy v Srbsku. Médiá o tom vo štvrtok informoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Počas návštevy sa Raši stretol s ministerkou pre demografiu a populačnú politiku Slavicou Dukičovou-Dejanovičovou, ktorá je zodpovedná aj za Agendu 2030. Srbsko v súčasnosti pripravuje prvú dobrovoľnú správu o implementácii Agendy 2030, v OSN by ju malo prezentovať v júli 2019. Jej prípravu koordinuje práve táto ministerka. „Aktuálne v Srbsku silno rezonuje otázka úniku mozgov a pracovnej sily, ktorá naberá na rýchlosti a má negatívne sociálne aj ekonomické následky. Agenda 2030 je preto srbskými vládnymi činiteľmi vnímaná aj touto populačnou optikou,“ vysvetlil vicepremiér Raši. Zároveň ponúkol Srbsku slovenské skúsenosti z implementácie Agendy 2030. Slovensko a Srbsko sú si totiž podľa jeho slov veľmi podobné v prípade príležitostí či výziev.

Slovensko prezentovalo svoju správu o implementácii Agendy 2030 v júli tohto roku. Národnými prioritami sú vzdelanie pre dôstojný život, znižovanie chudoby a sociálna inklúzia, smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí, udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy, dobré zdravie a právny štát, demokracia a bezpečnosť. Národné priority vychádzajú zo 17 cieľov Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.

Úrad zároveň informoval o ďalšom programe podpredsedu vlády. Vo štvrtok ho čaká stretnutie s predsedom vlády Vojvodiny Igorom Mirovičom a s krajanmi v Báčskom Petrovci a v Selenči. Navštívi Gymnázium Jána Kollára, Podnikateľské inovačné centrum, ktoré bolo spolufinancované zo slovenskej rozvojovej pomoci SlovakAid, aj Múzeum vojvodinských Slovákov.

V piatok (19. 10.) sa stretne s premiérkou Annou Brnabičovou a s ministrom pre inovácie a technologický rozvoj Srbska Nenadom Popovičom podpíše memorandum o porozumení medzi oboma krajinami.