Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Rakúsky úrad: Firmy nie sú chránené pred čínskou špionážou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V Rakúsku pôsobí mnoho firiem, ktoré vedia umiestniť na trh špičkové výrobky, svoje informačné systémy však nemajú zabezpečené na rovnako vysokej úrovni, upozornili ochrancovia ústavy.

Viedeň 20. mája (TASR) - Čínske špionážne aktivity sú dôvodom na obavy, vyhlásil v pondelok rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, BVT). Zameriavajú sa najmä na hospodársku oblasť, dôvodom na znepokojenie je však aj prítomnosť čínskych študentov na rakúskych univerzitách, upozornil úrad v aktuálnej správe o ochrane ústavy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

V Rakúsku pôsobí mnoho firiem, ktoré vedia umiestniť na trh špičkové výrobky, svoje informačné systémy však nemajú zabezpečené na rovnako vysokej úrovni, upozornili ochrancovia ústavy. Mnohé malé a stredné podniky, začínajúce podniky a výskumné centrá navyše nemajú dostatočné povedomie o vlastnej atraktivite pre čínske spravodajské služby. A táto zraniteľnosť podľa BVT spôsobila, že rakúske spoločnosti a univerzity sa stali mimoriadne cenným cieľom čínskych aktivít a uľahčili čínskym hackerom krádež citlivých informácií

Rakúsko má osobitné postavenie, pokiaľ ide o špionáž v réžii zahraničných služieb, keďže takáto činnosť je trestná len vtedy, ak je zameraná proti čínskym záujmom. To robí z Rakúska predurčenú cieľovú krajinu pre zahraničné spravodajské služby, najmä ako platformu pre špionážne aktivity proti iným štátom Európskej únie (EÚ).

Konkrétne Čína čerpá obrovské výhody z liberálnej rakúskej právnej situácie, ako aj z otvorenosti rakúskeho vedeckého a hospodárskeho systému. Z toho vyplývajú krátkodobé a dlhodobé riziká, ako napríklad problém odlivu vedomostí a odborných znalostí z Rakúska do Číny. Znížená konkurencieschopnosť Rakúska ako centra podnikania a vedy, nedostatok inovácií v perspektívnych technologických oblastiach a s tým spojená strata prosperity sú tiež potenciálne vedľajšie škody čínskej špionáže, konštatuje BVT.