Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Raši: Na Liptov by malo v tomto programovom období ísť 500 miliónov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Minister zdôraznil, že chce, aby čo najviac financií z Európskej únie bolo použitých v regiónoch.

Liptovský Mikuláš 5. apríla (TASR) - Do okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok by malo v aktuálnom programovom období prísť zhruba 500 miliónov eur z eurofondov. Po rezortnom dni v Žilinskom kraji o tom v piatok informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Podotkol, že ide aj o infraštrukturálne projekty, ktoré majú celoslovenský význam.

"Za minulé programové obdobie bolo v týchto dvoch okresoch použitých viac ako 500 miliónov eur z európskych prostriedkov. Máme ambíciu, aby aj v tomto programovom období išla minimálne taká istá suma, ak nie vyššia," poznamenal Raši s tým, že čerpanie európskych prostriedkov bude po novom výrazne jednoduchšie ako doteraz.

Minister zdôraznil, že chce, aby čo najviac financií z Európskej únie bolo použitých v regiónoch. Rozhodovanie o projektoch, na ktoré majú byť európske financie použité, by podľa Rašiho malo byť takisto v čo najväčšej možnej miere v regiónoch. Okrem veľkých infraštrukturálnych projektov sa 500-miliónový balík týka napríklad aj výziev na tzv. zelené a modré opatrenia, zazeleňovania regiónov, kamerových systémov či zlepšenia bezpečnosti.

Raši avizoval, že v najbližších dňoch vyjde výzva na rekonštrukciu základných a stredných škôl. "Rozbieha sa cezhraničná spolupráca Interreg, tento región je veľmi aktívny. Sú to cyklotrasy, prepojenia medzi Slovenskom a Poľskom, ale aj rekonštrukcia kultúrnej infraštruktúry cez hranicu," načrtol.