Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckej priemyselnej produkcie vo februári prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vo februári celkovú priemyselnú produkciu podporila najmä výroba automobilov. Produkcia v tomto odvetví sa vo februári zvýšila medzimesačne o 7,6 %.

Wiesbaden 6. apríla (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku spomalila vo februári medzimesačné tempo rastu oproti vývoju na začiatku roka, napriek tomu výrazne prekonala očakávania. Podporila ju najmä automobilová výroba, kde produkcia vzrástla o takmer 8 %. Údaje nemeckého štatistického úradu Destatis zverejnili agentúra Reuters a portál RTTNews.

Produkcia v nemeckom priemysle vzrástla vo februári oproti prvému mesiacu roka o 2 %, zatiaľ čo v januári dosiahol medzimesačný rast 3,7 %. Napriek výraznému spomaleniu tempa rastu sú údaje omnoho lepšie, než očakávali analytici. Tí počítali so spomalením rastu produkcie až na 0,1 %.

Vo februári celkovú priemyselnú produkciu podporila najmä výroba automobilov. Produkcia v tomto odvetví sa vo februári zvýšila medzimesačne o 7,6 %.

Navyše štatistický úrad revidoval údaje za január smerom nahor, keď pôvodne udával za tento mesiac rast na úrovni 3,5 %. Po revízii sa tak upravený index produkcie zvýšil od decembra minulého roka o 5,8 %, čo umožnilo viac než vykompenzovať pokles produkcie za december o 2,4 %.

Pozitívne údaje zverejnil Destatis aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo v januári priemyselná produkcia v Nemecku medziročne klesla o 1,6 %, vo februári sa o 0,6 % zvýšila.