Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy: OĽaNO zverejňuje nepravdivé informácie

Na archívnej snímke Igor Matovič Foto: TASR/Jakub Kotian

Hnutie OĽaNO podľa Ministerstva dopravy a výstavby účelovo vyberá fakty a interpretuje ich nesprávne.

Bratislava 20. februára (TASR) – Hnutie OĽaNO zverejňuje nepravdivé informácie, čím dokazuje, že mu nejde o konštruktívnu debatu, ale o politizáciu odborných tém. Zdôraznilo to Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v utorkovej reakcii na vyhlásenia OĽaNO o tom, že viac ako polovica nových vlakov, ktoré dodali ŽOS Vrútky, je mimo prevádzky.

Hnutie podľa rezortu dopravy účelovo vyberá fakty a interpretuje ich nesprávne. "Nie je pravda, že polovica z dodaných vlakov je v depách pre ich výrobné chyby tak, ako sa to dnes snažila tvrdiť opozícia," uviedol pre TASR odbor komunikácie ministerstva dopravy.

Reagoval tak na vyhlásenia predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Ten tvrdil, že vlaky 861, ktoré dodali ŽOS Vrútky štátnej železničnej spoločnosti a ktoré mali nahradiť staré modely z roku 1975, neboli kvalitné. Preto je v súčasnosti viac ako polovica z nich nefunkčná. Ako dôvod uviedol aj to, že vagónku vlastní rodina okolo bývalého predsedu SNS Víťazoslava Mórica. "Ako je to možné? No jednoducho, Víťazoslav Móric dodal haraburdy, ktoré sa kazia, z ktorých je k dnešnému dňu viac ako polovička nefunkčných," skonštatoval Matovič s tým, že podľa neho tak štát vyhodil 131 miliónov eur.

Ministerstvo upozorňuje, že vlaky sú odstavené z objektívnych príčin. "Niektoré z vlakov, pričom najstaršie jazdia už sedem rokov, sú na plánovaných opravách, na ktoré chodia pravidelne všetky vlaky a časť vlakov je poškodená v dôsledku nehôd na trati, ktoré nesúvisia s výrobcom," pripomína rezort dopravy.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že dlhodobo upozorňuje na viaceré nepravdivé tvrdenia OĽaNO, pričom poslanci hnutia napríklad tvrdili, že rozpočet MDV klesol, kým podľa rezortu dopravy naopak stúpol, čo sa uvádza aj v rozpočte. "Dlhodobo nepravdivé informácie, ktoré OĽaNO zverejňuje, iba dokazuje, že im nejde o konštruktívnu debatu, ale o politizáciu odborných tém," uzavrelo ministerstvo dopravy.