Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort vnútra navrhne zníženie veku pre vodičov kamiónov a autobusov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V súčasnosti je minimálny vek pre vodičov kamiónov od 21 rokov a pre vodičov autobusov od 24 rokov.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra súhlasí s požiadavkou združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, aby sa znížil vek pre vodičov kamiónov a autobusov na 18 a 21 rokov vo vnútroštátnej doprave.

"Po právnej aj bezpečnostnej stránke nevidíme vo vyhovení tejto požiadavky dopravcov problém," uviedli pre TASR z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Rezort navrhne takúto zmenu zákona v priebehu budúceho roka a platiť by mohla v priebehu roku 2018. "Predpokladáme druhú polovicu roka 2018," dodali z tlačového odboru.

V súčasnosti je minimálny vek pre vodičov kamiónov od 21 rokov a pre vodičov autobusov od 24 rokov. Podľa združenia Česmad by však zníženie tejto hranice mohlo pomôcť pri probléme s nedostatkom vodičov v cestnej doprave. Dopravcom by totiž takýto krok umožnil podchytiť vodičov skôr, a nie až vo veku 21 rokov, pretože za tri roky od ukončenia školy sa už zamestnajú v inom sektore.

Podľa viceprezidenta združenia Petra Sádovského umožňuje takéto zníženie veku pre vnútroštátnu dopravu aj európska legislatíva, a takto to na Slovensku fungovalo aj v minulosti. V súčasnosti to tak napríklad platí aj v ostatných krajinách V4.

Združenie Česmad uvádza, že dopravcom chýba približne 1200 vodičov, ale uplatniť by sa vedelo aj 5000 vodičov. "Pretože dnes nerozvíjame spoločnosti, držíme počty áut na určitom limite, lebo nemáme dostatok vodičov. V prípade dostatku vodičov by sme rozširovali vozový park, pretože hospodárstvo relatívne funguje a priestor na zamestnávanie tu je," dodal prezident združenia Pavol Jančovič.