Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

BALÓN NEBUDE: Zastupiteľstvo Košického kraja upravilo rozpočet

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Najväčšia časť z prebytku v sume 20,1 milióna eur pôjde do fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie.

Košice 29. apríla (TASR) - Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok schválilo prvú úpravu tohtoročného rozpočtu. V položkách návrhu sa pôvodne nachádzal aj nákup teplovzdušného balóna za 120.000 eur, ktorú poslanci pozmeňujúcim návrhom zrušili.

Predseda KSK Rastislav Trnka pri výdavku na balón uviedol, že išlo o chybu, a to aj v prípade podpisu rozpočtového opatrenia. Ospravedlnil sa za to s tým, že peniaze na tento účel neboli minuté. "Tento balón v tejto sume sa nemal nikdy realizovať, ani nebude. Berte to ako zmätočnú položku, ktorá sa nebude realizovať," povedal poslancom. Viacerí z nich si však vyžiadali aj prijatie uznesenia v tomto smere.

Podľa materiálu na rokovanie bolo v rámci rozpočtu schválené poskytnutie dotácie 120.000 eur pre Krajskú organizáciu cestovného ruchu Košice Región Turizmus na nákup teplovzdušného balóna presunom z investičnej akcie Výstavba cyklistických prístreškov. "Teplovzdušný balón bude slúžiť ako atrakcia na viacerých podujatiach, ktoré sú podporované Košickým samosprávnym krajom," uvádza dokument. Trnka povedal, že sa o tom dozvedel len krátko pred rokovaním zastupiteľstva. Podľa uznesenia poslancov sa 120.000 eur z programu samospráva a vzťahy s verejnosťou presunie do centrálnej rezervy.

Prijatá úprava rozpočtu sa okrem iného týka zvýšenia bežných výdavkov o 6,2 milióna eur a kapitálových výdavkov o 1,6 milióna eur. Súčasťou zmien je napríklad zvýšenie bežných výdavkov v programe vzdelávanie o 2,4 milióna eur a v programe sociálne služby o 1,6 milióna eur. V programe komunikácie ide o zvýšenie bežných výdavkov o 900.000 eur na zabezpečenie zazmluvnených súvislých opráv ciest a vypracovanie koncepcií cyklodestinácií. Rozpočtovým opatrením predsedu KSK bolo v programe komunikácie schválené zvýšenie kapitálových výdavkov o 505.000 eur z fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie na rekonštrukciu mosta pri obci Vojany a rekonštrukciu priepustu v obci Slanec.

Rozpočet kraja za rok 2023 uzavreli s prebytkom 26,3 milióna eur


Rozpočtové hospodárenie Košického samosprávneho kraja (KSK) skončilo za minulý rok s celkovým prebytkom 26,3 milióna eur. Jeho záverečný účet v pondelok schválilo krajské zastupiteľstvo, ktoré zároveň rozhodlo o použití týchto finančných prostriedkov.

Najväčšia časť z prebytku v sume 20,1 milióna eur pôjde do fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie. Z toho 1,3 milióna eur je určených na dofinancovanie investičných akcií schválených v predchádzajúcich rokoch, ktoré boli ku koncu minulého roka neukončené alebo neuhradené. Pre rezervný fond je z prebytku vyčlenených 6,2 milióna eur.

Ako informoval predseda KSK Rastislav Trnka, dlh KSK k 31. decembru 2023 predstavoval 90,7 milióna eur, čo je zadlženie vo výške 35,76 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka.