Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpočet SR stráca na nevyrobenej domácej hydine ročne 40 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nedostatkom na ambulantných predajoch je podľa neho aj to, že potvrdenia na predaj takýchto potravín sú vydávané viacerými inštitúciami.

Bratislava 28. júna (TASR) – Štátny rozpočet SR podľa slov riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára prichádza ročne z dôvodu poklesu domácej výroby hydiny o približne 40 miliónov eur, a to na dani z príjmov, na dani z pridanej hodnoty (DPH), na odvodoch a poplatkoch.

"Myslíme si, že vysoký podiel na tejto sume majú aj ambulantné predaje, kde je daň z príjmov ukrátená úplne," uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii Molnár.

Nedostatkom na ambulantných predajoch je podľa neho aj to, že potvrdenia na predaj takýchto potravín sú vydávané viacerými inštitúciami.

Bolo by preto možno vhodné zorganizovať ich vydávanie pod jednu inštitúciu, respektíve v obci, ktorá má možnosť predaja v kamenných obchodoch a ambulantné predaje hydinárskych produktov zakázať.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny a producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.