Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rozprava o rozpočte pokračuje, opozícia ho ďalej kritizuje

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci budú v rokovaní o návrhu rozpočtu na budúci rok pokračovať v utorok 11. decembra od 9.00 h.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Očakávané príjmy rozpočtu v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera sa podľa Moniky Gibaľovej z opozičného KDH budúci rok nenaplnia. Aj to je podľa nej jeden z dôvodov, prečo možno zákon roka z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) označiť za rozpočtovú ilúziu.

"V tomto prípade šťuka v rybníku skape a zlatá rybka nestihne splniť ani jedno želanie," pripodobnila Gibaľová v úvode ôsmeho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR. Svojim vystúpením v rozprave tak otvorila druhý deň diskusie o návrhu rozpočtu na budúci rok. Diskusia k tomuto zákonu už tradične trvá niekoľko dní. Písomne prihlásených do rozpravy je ešte 16 poslancov, následne sa ďalší môžu prihlásiť ústne.

Jana Vaľová z vládneho Smeru-SD však Gibaľovej oponovala a rozpočet označila za ambiciózny. "Budeme sa snažiť zvýšiť zamestnanosť a znížiť nezamestnanosť," avizovala. Zároveň chce kabinet podľa jej slov udržať deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáce produktu (HDP) tak, ako sa Slovensko zaviazalo.

Hlavnými parametrami rozpočtu na rok 2013, upraveného pozmeňujúcim návrhom z dielne poslancov Smeru-SD, sú príjmy štátu na úrovni 13,916 miliardy eur a výdavky 17,002 miliardy eur. Hotovostný deficit má dosiahnuť 3,085 miliardy eur, schodok verejných financií vykázaný v jednotnej európskej metodike 2,94 % HDP.

Návrh rozpočtu je súhrnom nezodpovedných krokov vlády, tvrdí Most-Híd

Návrh štátneho rozpočtu, o ktorom diskutuje parlament, je súhrnom nezodpovedných krokov vlády. Na dnešnom brífingu to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že šetrenie nie je rozumné a odborné a zaťažuje najmä občanov SR.

"Šetrí sa tak, že výdavky verejnej správy sú zvýšené o 500 miliónov eur. Nezodpovedné je zvyšovať počet úradníkov o 7000, nezodpovedné je, ak vláda rozdá 120 miliónov firmám, ktoré nevytvárajú pracovné miesta. Je nezodpovedné, že prevažnú časť šetrenie presunula vláda na občanov," zdôraznil Bugár, ktorého mrzí, že vládny Smer-SD nepočúva argumenty opozície. Ambíciu vytvoriť 1800 pracovných miest označil Bugár za úbohú aj v súvislosti s tým, že len v októbri zaniklo 10.000 pracovných miest. Z týchto dôvodov poslanci Mosta-Híd štátny rozpočet nepodporia.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos poukázal na to, že sa nešetrí na strane verejných výdavkov, že príjmový koláč sa skladá z nezodpovedného okresania druhého piliera či zvýšeného daňového zaťaženia pracujúcich. "Predložený rozpočet je vzhľadom na situáciu nadpriemerne optimistický až nerealistický. Minimálne v niektorých bodoch tento názor zdieľa aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť," tvrdí Solymos.

Poslanec je presvedčený, že keď vláda chce, tak peniaze nájsť vie. "Kým všetky rozpočtové organizácie ministerstva školstva stagnujú, prečo výrazne narástli jeho administratívne náklady? Ja osobne som nikdy netušil, že rybné hospodárstvo je také dôležité, že v ťažkej situácii sa musí zvýšiť jeho dotovanie o skoro dva milióny eur. Dvojnásobné navýšenie administratívnych nákladov na ministerstve životného prostredia na desať miliónov eur sa mi zdá skutočne nezmyselným rozhadzovaním prostriedkov," poukázal Solymos s dôvetkom, že navrhnutý rozpočet je zlý, nevyvážený a nezodpovedný voči občanom Slovenska.


Opozícia ďalej kritizuje rozpočet, Novotný hodinu pranieruje zdravotníctvo

Opoziční poslanci pokračujú v Národnej rade (NR) SR v kritike návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý plénu predložil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný si vzal na mušku kapitolu ministerstva zdravotníctva a vládu pranieruje už vyše hodiny.

Okrem toho, že je podľa jeho slov reálne zdražovanie liekov na budúci rok pre chorých a dôchodcov, upozornil na otázku štátnych nemocníc. Tie sa budú podľa Novotného zadlžovať v priebehu celého nasledujúceho roka. "Ďalší problém, ktorý je hrozbou v rezorte zdravotníctva v roku 2013, sú platy," doplnil.

Novotný zároveň rozpočtu vyčíta, že je v ňom naplánovaná nižšia platba za poistencov štátu. "Vláda ide dať za poistencov štátu v roku 2013 o 70 miliónov eur menej ako dala vláda Ivety Radičovej v roku 2012," vyhlásil. Samotná strana Smer-SD pritom podľa jeho slov Radičovej vládu kritizovala za to, že dáva málo peňazí do zdravotníctva. "A to ešte chcete povedať, že zdravotníctvo je priorita? Toto je priorita?" pýtal sa.

Vo svojom prejave v rozprave neobišiel ani tému vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Hoci sa tejto problematike ešte rozpočet na rok 2013 nedotýka, minister Kažimír bude na to musieť myslieť v priebehu celého budúceho roka. "V roku 2013 príde zákon o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní. Pán minister môže začať pripravovať peniaze na to, aby v roku 2014 vyplatil súkromným firmám stá milióny z verejných zdrojov," doplnil Novotný.

Jeho opozičný kolega, podpredseda Mosta-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon zase kritizoval vládu za to, že je v návrhu rozpočtu na budúci rok kapitola ministerstva pôdohospodárstva podhodnotená ako ešte nikdy predtým. Ministrovi Kažimírovi tak navrhol, aby o rozpočte parlament rokoval až po tom, čo prediskutuje zákon o potravinách.

V ňom sa totiž zavádzajú pokuty až do výšky päť miliónov eur za predaj nekvalitných potravín. Keď nemá podľa Simona premiér problém povedať ministrovi vnútra, koľko má vybrať na pokutách, nech to isté povie aj ministrovi pôdohospodárstva. "Nech vyberie 20 miliónov eur na pokutách. Docielime aj navýšenie rozpočtu a aj to, že nebudeme mať nekvalitné potraviny," konštatoval Simon.


Ľ. Kaník: Ani upravený rozpočet nebude zodpovedať skutočnosti

Príjmy naplánované v rozpočte na budúci rok sa podľa opozičného poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka nenaplnia. Skutočnosti pritom nebude zodpovedať ani zrevidovaný rozpočet. "Vláda bude veľmi rada, keď sa jej aspoň podarí udržať príjmy na úrovni tohto roka," uviedol Kaník v závere ôsmeho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady SR (NR SR).

Vláde vo svojom príspevku k rozprave o návrhu rozpočtu na rok 2013 vyčítal, že zvyšuje dane a odvody a kvôli tomu rastie aj naďalej bude stúpať nezamestnanosť. Predstaviteľov kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) preto prirovnal k slonom v porceláne. "Dupú po všetkom, čo fungovalo. Ničia to ako ten neohrabaný slon a ostanú po nich len črepy, ktoré sa budú ťažko zliepať," myslí si Kaník.

Kritikou nešetril ani ďalší opozičný poslanec za KDH Pavol Zajac. Vo svojom prejave sa dotkol aj časti rozpočtu určenej pre ministerstvo dopravy. Nepáči sa mu suma 130 miliónov eur, ktorá je naplánovaná na uhradenie platby za dostupnosť za rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. Keby sa diaľnica stavala z eurofondov, vyšla by podľa jeho slov podstatne lacnejšie a štát by nemusel ročne za cestu platiť.

Poslanec skritizoval tiež náklady vo výške 80 miliónov eur, ktoré platí štát za elektronické mýto. Zároveň aj sumu 2,2 milióna eur, ktorú platí rezort dopravy znalcovi. Ten posudzuje, či je mýto vyberané dostatočne. Zajac v tejto súvislosti vystríhal súčasnú vládu pred podobnými rozhodnutiami, ako boli v čase prvej Ficovej vlády, ktoré by mohli štátu priniesť takéto náklady.

Poslanci budú v rokovaní o návrhu rozpočtu na budúci rok pokračovať v utorok 11. decembra od 9.00 h. Rokovací deň otvorí Kaník, ktorý bude pokračovať vo svojom príspevku. Okrem neho sú do diskusie písomne prihlásení ešte štyria poslanci. Následne sa však môžu ďalší prihlásiť ústne.