Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rozsudok o odškodnení Union ZP nie je platný ani vykonateľný

Foto: TASR

Konštatuje to slovenský rezort financií, ktorý momentálne rozhodnutie analyzuje.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Rozsudok Medzinárodného arbitrážneho tribunálu v spore medzi Slovenskom a vlastníkmi Union zdravotnej poisťovne nie je platný ani vykonateľný. Konštatuje to slovenský rezort financií, ktorý v súčasnosti rozhodnutie analyzuje.

"Arbitrážne konanie sa riadi nemeckým právnym poriadkom. V zmysle nemeckých právnych predpisov upravujúcich arbitrážne konanie je účastník arbitrážneho konania oprávnený podať odvolanie v lehote troch mesiacov odo dňa doručenia zo zákonne vymenovaných dôvodov," uviedol tlačový odbor ministerstva financií.

V tejto súvislosti tiež pripomenul, že súbežne s arbitrážnym konaním k skutkovej podstate sporu prebieha aj súdny prieskum právomocí tohto arbitrážneho tribunálu. Slovenská republika sa totiž odvolala voči rozhodnutiu, v ktorom si arbitrážny tribunál potvrdil svoju právomoc v tejto veci rozhodovať. "Slovenská republika v odvolaní tvrdí, že arbitrážny tribunál nemôže odvodzovať svoju právomoc na základe bilaterálnej investičnej dohody, ktorá je v rozpore s právom EÚ a ktorá sa stala vstupom SR do únie neplatnou, resp. neaplikovateľnou," priblížilo ministerstvo financií. Konflikt medzi bilaterálnou investičnou dohodou a právom EÚ podľa neho zastáva aj Európska komisia.

Slovenská republika v piatok (7. 12.) prehrala dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur.