Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rusko trvá na dodržiavaní kontraktu na dodávky plynu na Ukrajinu

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spory o dodávky plynu medzi Ruskom a Ukrajinou vyvolávajú obavy v Európe.

Kyjev 27. júna (TASR) - Rusko trvá na dodržiavaní platnej dohody o dodávkach plynu pre Ukrajinu, uviedol šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller. Moskva teda naďalej odmieta snahu Kyjeva o revíziu kontraktu. Ukrajina ho považuje za neférový.

Spory o dodávky plynu medzi Ruskom a Ukrajinou vyvolávajú obavy v Európe, keďže tieto konflikty už v minulosti spôsobili prerušenie dodávok ruského plynu do Európy, z ktorých väčšina sa transportuje cez ukrajinské územie.

Ukrajina sa počas vlaňajška snažila presvedčiť Rusko, aby jej dalo zľavu na plyn. Teraz chce aspoň znížiť objem dovážaného plynu, ktorý je podľa kontraktu z roku 2009 stanovený na 52 miliárd metrov (m3) kubických ročne.

Miller dnes uviedol, že Gazprom je proti zníženiu ceny aj objemu dodávok. "Pracujeme striktne v súlade s týmto kontraktom, striktne v súlade s týmto objemom," povedal Miller novinárom po rokovaniach delegácie ruskej vlády s ukrajinským kabinetom v Kyjeve. "Nevidíme dôvod meniť ceny."

Ukrajina chce tento rok znížiť drahý dovoz plynu na 27 miliárd m3 a v budúcnosti ho plánuje obmedziť ešte viac vďaka úspore energie, prechodu na uhlie, zvýšenej domácej produkcii a diverzifikácii dovozu. V súlade s týmto plánom import ruského plynu sa v prvých 5 mesiacoch medziročne prepadol o 49 % na 12,8 miliardy m3.

Ukrajina z Ruska dováža dve tretiny plynu, ktorý spotrebuje. Jeho cena v posledných rokoch neustále rastie. V 2. kvartáli platí 425 USD (340,60 eura) za 1000 metrov kubických oproti 416 USD v 1. štvrťroku.

Moskva uviedla, že je ochotná Ukrajine znížiť cenu plynu len v prípade, ak dovolí Gazpromu kúpiť podiel v ukrajinskej plynovodnej sieti. Kyjev zatiaľ túto ponuku odmieta.