Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

S. Pánis: Silné euro neškodí slovenskej ekonomike

Na snímke Stanislav Pánis. Foto: TABLET.TV

Silné euro nie je pre každého člena eurozóny ideálne, Slovensku však neublíži. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Bratislava 15. februára (TASR) - Euro je na vzostupe. V porovnaní s vlaňajškom sa posilnilo k doláru o 15 %. Silné euro nie je pre každého člena eurozóny ideálne, Slovensku však neškodí. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

„Slovenskú ekonomiku posilňovanie eura voči doláru nebolí, pretože väčšinu exportu aj importu realizujeme v spoločnej mene. Hlavným obchodným partnerom je pre nás Nemecko a krajiny V4. Ak sa pozrieme na ich meny, ako je zlotý alebo česká koruna, tak sa k euru výrazne posilnili, čím sa eurové exporty do týchto krajín relatívne zlacňujú,“ vysvetlil Pánis.

V pozadí nástupu eura je viacero faktorov. „Ekonomika eurozóny rástla v roku 2017 najrýchlejšie za celú dekádu a v roku 2018 by mala akcelerovať a rásť ešte rýchlejšie. Po francúzskych prezidentských voľbách a nástupe Emmanuela Macrona do funkcie vidno silný ťah na bránu, čo sa týka užšej integrácie eurozóny. Riziko rozpadu eurozóny silným ekonomickým rastom a snahou o vyššiu integráciu výrazne kleslo, čo zvyšuje príťažlivosť spoločnej meny,“ zdôraznil Pánis.

Euro má stále priestor pre posilňovanie. „Ešte stále sa nedosiahol dlhodobý rovnovážny kurz euro - dolár, ktorý je na úrovni 1,25-1,30 USD/EUR,“ dodal Pánis s tým, že eurozóna nie je ekonomicky kompaktný celok. Silnejšie euro znášajú jej členovia rozdielne. „Nemecko či Holandsko by zvládlo aj vyšší kurz ako 1,50 USD/EUR. Veľkým problémom je však silnejšie euro pre juhoeurópske ekonomiky, ako je Grécko, Španielsko, Portugalsko či Taliansko,“ uzavrel Pánis.

Euro začalo tento týždeň výrazným posilnením a už v utorok ráno (13.2.) sa mu podarilo prekročiť hranicu 1,23 USD/EUR.