Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Samosprávy sa môžu uchádzať o financie na zvýšenie kapacity škôlok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Uzávierka predkladania projektových zámerov je 27. septembra 2018.

Bratislava 27. júla (TASR) – O takmer 14 miliónov eur na zvýšenie kapacít materských škôl sa opätovne môžu uchádzať obce a mestá. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR znovuotvára možnosť získať financie pre tých, ktorí nestihli termín v januári 2017. Médiá o tom v piatok informoval rezort.

Ministerstvo zverejňuje Výzvu na predkladanie projektových zámerov na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Jej zameraním je sprístupnenie služieb infraštruktúry materských škôl s cieľom zvýšenia zaškolenosti detí materských škôl a zabezpečenie kvalitného predprimárneho vzdelania prispievajúceho k zvládnutiu povinnej školskej dochádzky. „Ešte v minulom roku sme evidovali približne 11.000 nevybavených žiadostí. Dobrou správou je, že toto číslo pomáhame výrazne znižovať. Rodičia budú nielenže môcť umiestniť svoje najmenšie ratolesti do škôlok, ale deťom sa tiež skrášlia priestory a zlepší technické vybavenie,“ uviedla vicepremiérka a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).

Oprávnenými aktivitami sú výstavba nových objektov materských škôl, rozširovanie kapacít a stavebno-technické úpravy existujúcich objektov vrátane využívania nevyužitých priestorov napríklad základných škôl, uviedlo MPRV SR. Peniaze možno žiadať aj na stavebno-technické úpravy areálu škôlok vrátane detských ihrísk, športových zariadení pre deti a záhrad.

Financie sú určené aj na obstaranie vybavenia a zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov materských škôl. Oprávnenými žiadateľmi sú zriaďovatelia materských škôl, čiže organizácie štátnej správy, štátne rozpočtové a príspevkové organizácie, obce, mestá, mestské časti, mimovládne a neziskové organizácie a tiež subjekty zo súkromného sektora.

Uzávierka predkladania projektových zámerov je 27. septembra 2018. Výzva na projektové zámery nie je určená pre celé územie SR, ale iba pre územia, z ktorých je nevyčerpaná alokácia z predošlej výzvy.

Celkovo je vyčlenených na zvýšenie kapacít materských škôl 81 miliónov eur. Doteraz rezort schválil 207 projektov za 63,33 milióna eur, uzatvára ministerstvo.