Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS chce zrušiť zákon o vyvlastňovaní majetku pri investíciách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa Ústavy SR je vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Trojica poslancov za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita (SaS), Peter Osuský, Ondrej Dostál a Vladimír Sloboda, doručila do Národnej rady (NR) SR návrh zákona, ktorým chce zrušiť zákon umožňujúci vyvlastnenie pozemkov pri významných investíciách. Poslanci upozornili na možný rozpor s ústavou. Ide podľa nich vo väčšine prípadov o súkromné projekty, a preto nemôže ísť o verejný záujem.

Podľa Ústavy SR je vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu. Zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií, ktorý poslanci navrhujú zrušiť, upravuje problematiku vyvlastňovania vo vzťahu k významným investíciám. "Keďže ide o súkromné investície, je sporné, či tento zákon zodpovedá podmienkam, ktoré pre vyvlastňovanie určuje ústava," uviedli poslanci v tlačovej správe zaslanej médiám.

Podľa Dostála samotnou veľkosťou investície z hľadiska množstva investovaných finančných prostriedkov alebo počtu vytvorených pracovných miest sa súkromná investícia nezmení zo súkromného záujmu na verejný záujem. "Rovnako sa tak neudeje ani tým, že vláda rozhodne, že ide o investíciu vo verejnom záujme. Takýmto spôsobom by bolo možné akýkoľvek súkromný záujem len na základe v zákone vymenovaných podmienok či na základe rozhodnutia vlády ustanoviť za verejný záujem, a tým legitimizovať vyvlastňovanie alebo zásah do vlastníckych práv iných vlastníkov," uviedol Dostál, podľa ktorého takýto prístup nezodpovedá ochrane vlastníckeho práva zakotvenej v ústave.

Osuský sa tento zákon pokúsil zrušiť už v roku 2013. Vtedy za jeho návrh hlasovalo 61 poslancov parlamentu. Podľa jeho tvrdenia je sporné, či umožnenie vyvlastňovania v záujme súkromných investícií zodpovedá požiadavke ústavy, že vyvlastňovanie je možné iba v nevyhnutnej miere.