Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina CME skúma strategické možnosti vrátane predaja firmy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupina, v ktorej väčšinu vlastní americký telekomunikačný koncern AT&T, prevádzkuje televízne kanály v krajinách strednej a východnej Európy.

Praha 25. marca (TASR) - Mediálna skupina Central European Media Enterprises (CME) začala skúmať svoje strategické možnosti vrátane predaja firmy. V pondelok to uviedla CME, ktorá na Slovensku vlastní televíziu Markíza a ďalšie stanice.

Oznámenie spôsobilo, že akcie spoločnosti na americkej burze Nasdaq vyskočili o vyše 8 %. Na pražskej burze akcie CME stúpli o 6,5 % na 86,30 Kč (3,35 eura), čo bolo najviac od augusta 2018.

Skupina, v ktorej väčšinu vlastní americký telekomunikačný koncern AT&T, prevádzkuje televízne kanály v krajinách strednej a východnej Európy. Okrem Slovenska pôsobí aj v Česku, Rumunsku a Bulharsku. Vlani v lete dokončila predaj aktív v Chorvátsku a na začiatku tohto roka predala svoje operácie v Slovinsku.

Firma v posledných rokoch znižovala svoj dlh, keď do konca vlaňajška klesol na 765 miliónov USD (675,5 milióna eur) z 1,1 miliardy USD v roku 2017.

Medzi strategické alternatívy môže patriť aj "predaj časti alebo celej firmy, fúzia s ďalším strategickým partnerom, rekapitalizácia alebo pokračovanie s cieľom uskutočniť dlhodobý podnikateľský plán CME", uviedla vo svojom vyhlásení skupina. Dodala, že jej plány podporuje aj AT&T.

Prehodnocovanie strategických možností však nemusí skončiť žiadnou transakciou. CME tiež uviedla, že nemá stanovený časový rozvrh procesu. Ako finančných poradcov najala Allen & Company a BofA Merrill Lynch a ako právneho poradcu Covington & Burling.