Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL a APK budú spolupracovať v oblasti recyklácie plastov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spoločnosť APK vyvinula inovatívnu technológiu recyklácie využiteľnú pre širokú škálu zmiešaných typov plastov, ktoré spracováva na vysoko kvalitné recyklované materiály.

Bratislava/Merseburg 2. augusta (TASR) – Skupina MOL a spoločnosť APK AG uzavreli v stredu (1.8.) v nemeckom Merseburgu dohodu o strategickej spolupráci. Ako prvý krok v spolupráci podporí skupina MOL dokončenie recyklačného závodu APK v Merseburgu. Závod je pilotným projektom s inovatívnym využitím rozpúšťadiel, ktorý umožňuje získať materiál aj recykláciou komplexných viacvrstvových plastových obalov. TASR o tom informoval Ladislav Procházka zo spoločnosti Slovnaft, a.s., ktorá je členom skupiny MOL.

"V súlade so stratégiou skupiny MOL do roku 2030 podnikáme kroky, ktoré nám v spolupráci so strategickými partnermi umožnia rast nášho petrochemického priemyslu a vstup do znalostne náročného priemyslu. Dopyt našich zákazníkov po recyklovaných plastoch stúpa, a súčasne sme sa zaviazali k zhodnocovaniu odpadu a udržateľnosti. V oblasti recyklácie chceme byť v strednej a východnej Európe lídrami a dnešná dohoda je významným míľnikom," povedal okrem iného viceprezident skupiny MOL Ferenc Horváth.

Spoločnosť APK vyvinula inovatívnu technológiu recyklácie využiteľnú pre širokú škálu zmiešaných typov plastov, ktoré spracováva na vysoko kvalitné recyklované materiály.

"Spoločnosť APK, financovaná investormi MIG Fonds a AT Newtec, vyvinula v uplynulých rokoch vlastnú technológiu a dostala sa až do štádia uplatnenia na trhu formou spoločných projektov s poprednými hráčmi v oblasti obalovej techniky, rýchloobrátkového tovaru a plastikárskeho priemyslu," uviedol Klaus Wohnig, zástupca spoločnosti APK.

Skupina MOL je integrovaná medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti. Je aktívna vo viac ako 30 krajinách. V súčasnosti sú výrobné aktivity sústredené v 8 krajinách a aktíva na vyhľadávanie prírodných zdrojov sú dostupné v 13 krajinách. Skupina MOL prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní tiež sieť 2000 čerpacích staníc v 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

APK je inovatívna spoločnosť zameraná na recykláciu. Vo svojej centrále v nemeckom Merseburgu neďaleko Lipska vyrába vysoko kvalitný recyklovaný plast z plastového odpadu z výroby, aj spotrebiteľského reťazca.