Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slováci používajú internet banking viac ako priemerný obyvateľ EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa Eurostatu podľahli službe internet banking na Slovensku viac muži ako ženy.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Za posledných 5 rokov vzrástol v SR počet používateľov služby internet banking takmer trojnásobne. Z 15 % klientov bánk v roku 2007 na 40 % v roku 2012. "V súčasnosti sa tak podľa údajov Eurostatu starajú o svoje financie on-line štyria z desiatich Slovákov vo veku 16 až 74 rokov," informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

V riadení účtov prostredníctvom internetu prekročili klienti slovenských bánk po prvýkrát priemerné čísla za eurozónu (39 %) ako aj Európsku úniu (EÚ) (38 %). "Rekordérom z Holandska či zo škandinávskych ekonomík, kde internet banking využívajú až ôsmi z desiatich ľudí, sa však stále pozeráme na chrbát," skonštatovala analytička. Málo rozšírený je internet banking najmä v Rumunsku (3 %), Bulharsku (4 %) a v Grécku (9 %).

Podľa Eurostatu podľahli službe internet banking na Slovensku viac muži ako ženy. V roku 2012 pracovalo so svojim účtom on-line 41 % mužov, zatiaľ čo podiel žien predstavoval 38 %. Najviac fanúšikov elektronického bankovníctva je vo vekovej kategórii 25 až 34 rokov. Naopak, najmenší podiel (15 %) Slovákov spravujúcich svoje finančné prostriedky on-line je medzi staršími obyvateľmi vo veku 55 až 74 rokov.

S rastúcim vzdelaním rastie aj náklonnosť k elektronickému bankovníctvu. Podiel ľudí využívajúcich internet banking totiž rastie so zvyšujúcim sa dosiahnutým vzdelaním. "Spomedzi ľudí s nižším vzdelaním využíva túto službu len každý ôsmy, so stredným vzdelaním je to už každý tretí a s vyšším vzdelaním sú to až dvaja Slováci z troch," uviedla Sadovská.