Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Slováci sú ochotnejší požičať peniaze ako svoj mobil

Ilustračné foto Foto: TASR/KRPZ v Prešove

Mladšia generácia Slovákov do 30 rokov je pritom omnoho ochotnejšia požičiavať spomenuté veci ako stredná a staršia generácia.

Bratislava 15. júla (TASR) - Viac ako polovici (52 %) Slovákov nerobí problém požičať peniaze a takmer tretina je ochotná požičať svoje auto (29 %). Najmenej ochotní sú naopak požičať počítač a mobil (25 %). Vyplýva to z výsledkov štúdie Mobile Life, realizovanej spoločnosťou TNS Slovakia.

Mladšia generácia Slovákov do 30 rokov je pritom omnoho ochotnejšia požičiavať spomenuté veci ako stredná a staršia generácia. Mladí ľudia vo veku od 15 do 29 rokov sú podľa prieskumu výrazne ochotnejší požičať peniaze, počítač, auto či telefón ako ľudia nad 50 rokov.

Tieto elektronické prístroje dnes v životoch ľudí zohrávajú dôležitú úlohu. Viac ako dve pätiny respondentov (44 %) súhlasia s tvrdením, že bez mobilu sa cítia byť stratení, čo je o 4 % viac ako európsky priemer. Celosvetovo sa s týmto tvrdením stotožňuje viac ako polovica opýtaných.

Takýto pocit majú na Slovensku mierne viac ženy ako muži, celosvetovo je to však z rodového pohľadu vyrovnané. Svoj mobil považuje za dôležitý 6 z 10 tínedžerov, naopak u Slovákov starších ako 51 rokov je pripútaných k mobilu už len približne tretina (34 %).