Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slováci využívajú platobné karty z roka na rok častejšie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rastie záujem aj o bezkontaktné platobné karty. Ich počet medziročne vzrástol o 218.048 kusov na vyše päť miliónov.

Bratislava 20. júla (TASR) - Ľudia na Slovensku čoraz viac využívajú platobné karty. Rastie ich počet ale aj objem vykonaných transakcií. Potvrdzujú to štatistiky Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

Ku koncu marca tohto roka počet platobných kariet dosiahol vyše 5,2 milióna kusov, pričom zrealizovaných bolo viac ako 140 miliónov transakcií v hodnote 6,2 miliardy eur. Medziročne počet kariet vzrástol o 33.606 a objem transakcií sa medziročne zvýšil o 229,1 milióna eur. "V súčasnosti je na Slovensku len o niečo menej aktívnych platobných kariet, ako je počet obyvateľov," podotkol analytik SBA Marcel Laznia. Slováci podľa jeho slov využívajú platobné karty z roka na rok stále častejšie. "Dôvodom je v prvom rade bezpečnosť a pohodlie, ktoré karty v porovnaní s hotovosťou pre klientov prinášajú. Zároveň sa rozrastá aj počet obchodných miest, ktoré umožňujú platenie kartami. V súčasnosti je na Slovensku viac ako 56.000 platobných terminálov," vyčíslil Laznia.

Objemy transakcií vykonanými platobnými kartami rastú v posledných rokoch podľa bankovej asociácie dvojciferným tempom. "Kým v roku 2008 klienti v priemere na jednej karte uskutočnili za rok transakcie v objeme 2443 eur, o desať rokov neskôr to už bolo 5163 eur ročne. Z pohľadu typu transakcie Slováci ešte stále viac vyberú z bankomatov, ako uhradia v obchodoch," podotkol Laznia.

Rastie záujem aj o bezkontaktné platobné karty. Ich počet medziročne vzrástol o 218.048 kusov na vyše päť miliónov. Objem nimi vykonaných transakcií medziročne stúpol o 57 miliónov eur na 1,6 miliardy eur.