Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovákov v čase Vianoce lákajú exotické krajiny, obľubujú Maledivy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Exotické krajiny lákajú Slovákov nielen v čase Vianoc, ale počas celej zimnej sezóny, aj tam totiž vedú Maledivy.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Slovákov v čase vianočných sviatkov lákajú exotické krajiny, na dovolenke pritom nešetria a radi si doprajú. Vyplýva to z údajov cestovnej kancelárie TUI ReiseCenter Slovensko, ktorá pripravila rebríček tohtoročných najobľúbenejších destinácií na vianočnú dovolenku Slovákov. V ňom vedú Maledivy, nasledujú Mexiko a Dominikánska republika. Slovenskí dovolenkári pritom míňajú viac ako Maďari a Česi, radi si tiež doprajú luxus v päťhviezdičkových hoteloch.

Exotické krajiny lákajú Slovákov nielen v čase Vianoc, ale počas celej zimnej sezóny, aj tam totiž vedú Maledivy. "Pri pohľade na rebríčky obľúbených destinácií je zrejmé, že Slováci v zime preferujú slnečné destinácie pri mori," zhodnotila obchodná riaditeľka cestovnej kancelárie Mariana Metwaly Veiglová.

Podľa jej údajov si slovenskí dovolenkári na Vianoce najčastejšie zvolili osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite. V priemere ich takáto dovolenka stojí 2965 eur na osobu. Vyše polovica z nich (54 %) si pritom vybrala päťhviezdičkovú alebo vyššiu kategóriu ubytovania. Stravovanie all inclusive si zvolilo 69 % dovolenkárov.

Aj v susednom Maďarsku si dovolenkári z ponuky cestovnej kancelárie na Vianoce zvolili najčastejšie osemdňovú dovolenku v odľahlej lokalite, ktorá ich v priemere vyšla na 2445 eur na osobu. Česi, naopak, podľa cestovnej kancelárie na dovolenke viac šetrili, za 7,5-dňovú vianočnú dovolenku zaplatili v priemere 1382 eur na osobu.

Exotické destinácie vedú nielen rebríček tohtoročných vianočných dovoleniek, ale kraľujú aj celej zimnej sezóne. Aj tam sa na čele rebríčka umiestnili Maledivy, nasledovali Spojené arabské emiráty a Thajsko. Slovenskí dovolenkári však celkom na sneh nezanevreli, vybrali si aj lyžiarske oblasti v Tirolsku a Štajersku, vďaka čomu Rakúsko obsadilo štvrtú priečku medzi obľúbenými zimnými dovolenkami Slovákov.

Aj v prípade zimnej dovolenky si slovenskí dovolenkári doprajú viac ako českí. Podľa údajov cestovnej kancelárie sú priemerné výdavky Slovákov na osemdňovú zimnú dovolenku 2136 eur na osobu, kým českí dovolenkári si skôr vybrali sedemdňové pobyty, ktoré ich v priemere vyšli na 1099 eur na osobu.