Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenské firmy v Azerbajdžane za problém považujú najmä vysoké clo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Obchodné príležitosti v Azerbajdžane hľadá aj slovenská spoločnosť MediaTech, ktorá podniká v oblasti profesionálnych audiovizuálnych technológií.

Baku 14. novembra (TASR) - Slovenskí podnikatelia majú záujem o prienik na azerbajdžanský trh. Niektorým sa to už podarilo, v krajine však narážajú aj na určité ťažkosti. Problém napríklad vidia vo vysokom cle.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) hovorí o niekoľkých prekážkach, s ktorými sa môžu slovenskí podnikatelia stretnúť na azerbajdžanskom trhu. V obchodnej činnosti je veľkým problémom existujúci zákaz platieb vopred, čo prináša veľké riziko pre dodávateľov. Problémové je i vymáhanie týchto platieb a prakticky nemožnosť ich súdneho vymáhania. "Najväčšie prekážky sú v platobnej disciplíne, pretože pokiaľ nie je nadobudnutá osobnými vzťahmi, tak nemusí byť úspech. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sa podnikatelia stretávali na fórach, aby videli, že firmy, ktoré s nami do Azerbajdžanu pricestovali, majú svoju autoritu a sú schopné dodávať kvalitný tovar za kvalitných podmienok," povedal pre TASR riaditeľ odboru zahraničného obchodu v SARIO Tibor Buček.

Korupcia v Azerbajdžane je podľa jeho slov na strednej úrovni. "Nie je príliš veľká, ani malá. Čo sa týka vízovej povinnosti, tá je bezproblémová," doplnil Buček.

Problém však vidí v prípade cla a dvojitého zdanenia. "Rokuje sa o tom, aby nebolo dvojité zdanenie. To je aj dôvodom, prečo sme do Azerbajdžanu pricestovali. Teda, aby sme odťažili ceny exportovaného tovaru zo Slovenska do Azerbajdžanu," vysvetlil Buček. Chýbajúca dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia a ochrane investícií má za následok, že pri obchodnej a investičnej činnosti neexistuje pre slovenských podnikateľov právna ochrana.

Slovenský rezort financií je však už vo finálnej fáze prípravy zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) v utorok (13.11.) vyhlásil, že je v záujme oboch vlád, aby reagovali na najaktuálnejšie znenie medzinárodných zmlúv. Tiež sa pripravuje zmluva o ochrane investícií. Kažimír už odovzdal azerbajdžanskej vláde modelovú zmluvu, ktorú bude teraz pripomienkovať.

Slovenské firmy, ktoré v Azerbajdžane podnikajú, majú dobré skúsenosti s týmto trhom, problém však vidia najmä vo vysokých clách. To je aj skúsenosť slovenskej rodinnej firmy, ktorá sa zaoberá výrobou a zušľachťovaním kryštálového skla. "Najväčší problém vidím v tom, že máme strašne vysoké clo na Azerbajdžan," konštatoval pre TASR majiteľ spoločnosti Sonne Chrystal Ondrej Trčan. V Azerbajdžane nevníma nedostatok pracovnej sily. "Na Slovensku je veľký problém nájsť kvalifikovaných zamestnancov, čo sa týka remesiel, napríklad sklárskeho. Každého jedného zamestnanca si musíme zaučiť," doplnil Trčan s tým, že v Azerbajdžane je dopyt po kryštálových výrobkoch zo Slovenska, ale aj z Českej republiky.

Jeho obchodný partner v Azerbajdžane má so slovenskou firmou dobré skúsenosti. "Obchodujem s touto spoločnou už štyri roky. Máme dobré styky, clo je naozaj vysoké, ale inak nevidíme žiadne obchodné problémy," potvrdil riaditeľ RN company a Trčanov partner Rasim Samadov.

Obchodné príležitosti v Azerbajdžane hľadá aj slovenská spoločnosť MediaTech, ktorá podniká v oblasti profesionálnych audiovizuálnych technológií. "Distribuujeme, navrhujeme a dodávame tieto technológie. Pred piatimi rokmi sme začali vyrábať vlastné zariadenia. Azerbajdžan je ďalšia krajina, ktorú chceme otvoriť s partnermi," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Bohumil Tonkovič. Ocenil, že podnikatelia dostali možnosť vycestovať do tejto krajiny počas oficiálnej návštevy premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Tento trh zatiaľ otvárame. Čo som počul od kolegov, ktorí vyvážajú na azerbajdžanský trh, tak všetko je založené na dobrých vzťahoch," dodal Tonkovič.

Osobitná spravodajkyňa TASR Martina Rybanská