Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenské stavebníctvo získa v tomto roku viac investícií

V roku 2012 možno očakávať pokles o 1,7 % a v roku 2013 zasa mierny nárast o nepatrných 0,6 %.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Aj na Slovensku možno za celý rok 2012 očakávať rast investícií do stavebníctva. Tvrdí to poradenská spoločnosť Deloitte, podľa ktorej nastane pozitívny rast aj v Estónsku, Luxembursku, Rakúsku, Nemecku a vo Francúzsku. "V roku 2011 sa investície do stavebného sektora v Európskej únii znížili o 0,9 %. V roku 2012 možno očakávať pokles o 1,7 % a v roku 2013 zasa mierny nárast o nepatrných 0,6 %," informovala dnes firma.

Kľúčovou stratégiou na udržanie rastu európskeho stavebníctva podľa spoločnosti naďalej zostáva vyhľadávanie nových obchodných príležitostí prostredníctvom internacionalizácie a diverzifikácie. „Najvýznamnejšie európske stavebné skupiny čoraz častejšie prekračujú hranice starého kontinentu a hľadajú nové potenciálne regióny," konštatoval Miroslav Linhart z Deloitte.

Aj v nasledujúcich rokoch tak budú mať medzinárodné zákazky obrovský význam pre najväčšie európske spoločnosti. Podľa rôznych odhadov dosahujú priemerné ročné investície predpovedané na roky 2005 až 2030 približne 1,3 bilióna eur. Investície do dopravnej infraštruktúry by mali predstavovať zhruba 300 miliárd eur.

Podľa Linharta však bola stavebná činnosť dosiaľ považovaná za lokálnu obchodnú činnosť, pretože v minulosti zaznamenala niektoré negatívne skúsenosti. "Za hlavné prekážky v procese internacionalizácie sa okrem lokálnej kompetencie považovali kultúrne rozdiely, odlišné pracovné a subdodávateľské právne predpisy, problémy s korupciou a odlišné právne rámce," dodal Linhart.