Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Slovenskí turisti sú konzervatívni, nemenia často dovolenkové rezorty

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Len sa priebežne obmieňa poradie ich obľúbenosti," opísal pre TASR generálny sekretár Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Ivan Schwarz.

Bratislava 8. júna (TASR) – Slovenskí turisti sú skôr konzervatívni, často si vyberajú zájazdy do svojich obľúbených letovísk. "Prípadne, okruh najobľúbenejších destinácií Slovákov sa výraznejšie nemení. Len sa priebežne obmieňa poradie ich obľúbenosti," opísal pre TASR generálny sekretár Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Ivan Schwarz.

Absolútnou jednotkou ostáva pre slovenských dovolenkárov už roky Chorvátsko. "Dlhé roky boli na špičke aj Grécko, Egypt a Tunisko," dodal Schwarz. Pre nepokoje v týchto krajinách však záujem Slovákov o ne ochladol. "Prípadné nepokoje sa ale odohrávajú predovšetkým v administratívnych centrách a hlavných mestách. Situácia v letoviskách je diametrálne odlišná," upokojil Schwarz.

Akoby renesanciu po veľkom záujme z 90-tych rokov tak opäť zažíva napríklad Španielsko a Baleárske ostrovy. "Najvyššiemu nárastu popularity sa v posledných troch rokoch teší aj Turecko a Bulharsko," vymenoval Schwarz. Opätovne si obľubu ľudí získava tiež Taliansko.

Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sa prostredníctvom cestovných kancelárií vybralo v roku 2011 na dovolenku do Chorvátska 127.500 ľudí zo Slovenska. Opäť sa tak stalo najobľúbenejším letoviskom, keď za sebou na druhom mieste nechalo Turecko s 82.265 slovenskými turistami. Turecko si však oproti roku 2010 výrazne polepšilo. Vtedy do krajiny vycestovalo 55.727 dovolenkárov. Naopak, výrazný prepad pocítil napríklad Egypt, keď mu zo 74.453 slovenských turistov v roku 2010 klesol ich počet na 46.942 v roku 2011.