Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenský InoBat rozbehol spoluprácu s Američanmi

Slovenský InoBat rozbehol spoluprácu s Američanmi Foto: InoBat

Novú spoluprácu v oblasti energetiky podporuje aj eurokomisár Maroš Šefčovič.

Bratislava/Portland - 9. mája (OTS) – Americká spoločnosť ESS, popredný výrobca bezpečných, lacných a vysokokapacitných systémov na skladovanie energie, dnes oznámil spoluprácu so slovenským a regionálnym inovatívnym akcelerátorom InoBat. Spoločnosť InoBat je platformou investičnej skupiny IPM Group a regionálnych industriálnych hráčov v energetike A.EN. Group a MSM Group.

Toto partnerstvo predpokladá spoluprácu pri zavádzaní nových technológií skladovania energie aj na európskom trhu a najmä v stredoeurópskom regióne.

Potrebu nových technológií v oblasti batérií a skladovania energie vyzdvihol nedávno aj podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Uvítal, že nová spolupráca InoBat s americkými partnermi povedie k riešeniam, ktoré môžu dostať Slovensko na mapu Európskej aliancie pre batérie.
Jedna z materských spoločností InoBat, IPM Group, je neoceniteľným podporovateľom ESS v ostatných rokoch a sme poctení, že sme prvým partnerom v oblasti skladovania energie pre novú energetickú platformu v Európe,“ povedal Craig Evans, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti ESS Inc. “Tešíme sa na spoluprácu s InoBat, pri ktorej naše riešenia batérie Energy Warehouse budú súčasťou rastúceho trhu s globálnym dosahom,” dodal Craig Evans.

Dlhodobým cieľom akcelerátora InoBat je slúžiť európskemu trhu s novými energetickými riešeniami, a to prostredníctvom budovania strategických partnerstiev a spoločných podnikov medzi spoločnosťami vyvíjajúcimi prelomové globálne technológie a poprednými priemyselnými skupinami v regióne strednej a východnej Európy. K tomu pomôže aj účasť a know-how industriálnych a energetických skupín A.EN. Group a MSM Group.
Foto: InoBat

Podpísanie dohody o strategickom partnerstve s ESS predstavuje významný míľnik nielen pre InoBat, ale aj pre Slovensko a Európu. Presun unikátnej technológie ESS do nášho regiónu nám výrazne pomôže vybudovať komplexný hodnotový reťazec spoločnosti InoBat a posilniť miestny inovačný ekosystém,“ uviedol Marián Boček, spoluzakladateľ a predseda predstavenstva InoBatu.

Eurokomisár Maroš Šefčovič pozitívne prijal informáciu, že výsledkom tejto spolupráce by malo byť inovatívno-výskumné centrum na Slovensku. Zároveň dodal, že Slovensko by ako automobilová veľmoc malo podobnými spoluprácami a aktivitami podchytiť a využiť trend, ktorý pomáha realizovať Európska aliancia pre batérie.